Четирима ни представят на Roland Garros



11-05-2011 00:00 | Станко Димов
Четирима тенисисти ще представят България на турнира по тенис Roland Garros в Париж, стана ясно снощи. Две от тях ще направят точно там своя дебют в Големия шлем. Цветана Пиронкова и Григор Димитров са в основната схема на състезанието, което стартира на 22 май. Елица Костова започва от квалификациите, а Виктория Томова ще играе при девойките.

Цеци няма да бъде сред поставените във френската столица. Първата ни ракета е №36 в света сега и няма тенденция да се изкачи нагоре, за да попадне сред първите 32 в схемата. Пловдивчанката, която на 15 май ще отбележи шест години от дебюта си в Истанбул в турнири на WTA, ще се готви за Париж на състезание в Брюксел. То замени Варшава в календара. В него Пиронкова трябва да се постарае да прекъсне серията си от пет поредни загуби, защото миналата година стигна четвъртфинал в Полша след успех над Дементиева и има да защитава 140 точки.

За момента Цветана не показва, че е във форма в сезона на клей. Но трябва да припомня, че миналото лято преди епохалния полуфинал на Wimbledon тя имаше само една победа в Ийстборн. Така че ни остава да се надяваме Пиронкова да ни изненада приятно в Париж. Миналия май там тя отстъпи в първия кръг на четирикратната шампиона Жюстин Енен. 23-годишната пловдивчанка ще играе за шести път на кортовете край Булонския лес. На два пъти – през 2006 и 2008 година, тя е преминавала първия кръг.

Григор Димитров ще запише първо участие на Roland Garros при мъжете. Също за първи път хасковлията ще играе в основната схема на турнир от Шлема, благодарение на класирането си в ранглистата на АТР, където сега е №64. Гришо бе в схемата и на Wimbledon през 2009 година, но там влезе с „уайлд кард” като юношески шампион от предишния сезон.

Очакванията към българина са големи, след като записа четири победи на Australian Open, където тръгна от квалификациите. Димитров е достигнал четвъртфинал на Откритото първенство на Франция като юноша през 2008 година. Той ще се готви за най-голямото състезание на клей на турнир на АТР в Ница.

Елица Костова ще дебютира в Големия шлем точно в Париж и ще стане 14-ата българска тенисистка, участвала в най-престижното каре турнири. „Във вторник видях, че съм влязла последна в списъка на квалификациите за Roland Garros. Така че ще играя. Няма да правя специална подготовка. Отивам да се забавлявам и се надявам да покажа най-доброто, на което съм способна”, заяви за racketi.com 21-годишната Костова, която в момента е на рекордното за нея 195-о място в света. Пресявките във Франция започват на 17 май.

Виктория Томова също ще отбележи първо участие в Голямата четворка. 16-годишната бивша еврошампионка ще започне директно в основната схема при девойките. Генерална репетиция за Томова ще бъде турнирът в Милано през следващата седмица. Това каза пред нашия сайт личният треньор на Вики Михаил Кънев. В момента софиянката е №47 в обединената ранглиста при девойките.

Още една тенисистка, родена в България ще присъства в Париж. Това е девическата шампионка Сесил Каратанчева, която избра да представлява Казахстан. Софиянката стигна четвъртфинал при жените на Roland Garros през 2005 година, но после бе уличена в употреба на нандролон. Каратанчева ще играе в квалификациите на турнира.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини