Гришо отстъпи в три сета



29-04-2011 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Григор Димитров оказва сериозна съпротива на петия поставен в схемата на турнира на клей в Мюнхен Флориан Майер от Германия, но в крайна сметка отстъпи в четвъртфиналния двубой. Гришо загуби с 6:7(4), 6:3, 4:6 за два часа и 22 минути игра. Родният тийнейджър има за какво да съжалява, защото имаше сетбол в първата част, после водеше с 3:1 в тайбрека, а в третата част получи четири шанса да върне пробива за 4:4, но не успя. По-късно той приключи и на двойки.

Димитров сервираше в първия гейм и го спечели на нула с мощни начални удари. В четвъртия гейм Гришо се добра до точка за пробив, но ретурът му излезе на сантиметри в аут. В 12-ия гейм той стигна до сетбол, но след дълго разиграване изкара топката извън корта и после се стигна до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 3:3 точки, въпреки че първата ни ракета поведе с 3:1. След това Майер стигна до два сетбола при 6:4. За разлика от мача с Багдатис, този път Григор не успя да направи обрата и сетът приключи след негов бекхенд в аут. Частта продължи 53 минути.

За съжаление първият пробив в мача беше на сметката на 27-годишният германец. Във втория гейм на втория сет той поведе с 40:0 при сервис на Димитров и реализира третата си възможност, когато сечената топка на съперника спря в мрежата. Григор отговори веднага – поведе с 40:15 и върна пробива за 1:2. После българинът поведе пак с 40:15, но трябваше да спаси точка за пробив, преди да изравни резултат. Тийнейджърът от Хасково проби в седмия гейм, когато занити ретура си на линията и не даде шансове на германеца изобщо да играе. След това носителят на две титли от Големия шлем при юношите затвърди за 5:3 и беше на гейм от изравняване на частите. Той го взе веднага, защото при 40:15 за българина Майер направи двойна грешка.

Флориан Майер започна с брейк третата част, но този път успя да затвърди за 2:0. Гришо отрази точка за пробив с фантастична къса топка, преди да вземе първия си гейм в заключителния сет. Димитров изпусна невероятен шанс да върне брейка в осмия гейм. Той имаше четири точки за пробив, но не успя да реализира нито една. Когато стигна до първия си брейкпойнт с отличен минаващ удар, българинът отчая иначе спокойния финалист от чалънджъра в София през 2009 година и Майер счупи ракетата си от яд. Гришо взе подаването си за 4:5 и накара 35-ия в света германец да сервира за мача. Баварецът поведе с 40:15 и триумфира още при първата възможност след бекхенд ретур в аут.

Григор Димитров завърши двубоя с осем аса и четири двойни грешки. Малка утеха за него е и фактът, че спечели 108 точки в мача срещу 102 за Флориан Майер.

За първия си четвъртфинал в турнир на АТР хасковлията заслужи 45 точки за световната ранглиста, където е 69-и в момента, но в понеделник ще се изкачи с поне четири позиции. Освен това Гришо взема и чек за 11 190 евро.

По-късно Димитров и германецът Филип Пецшнер отстъпиха неочаквано в четвъртфинала на двойки срещу Джеймс Черетани (Съединени щати) и Адил Шамасдин (Канада)с 3:6, 6:3 и 5-10 в дългия тайбрек.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини