Петя гони класиране за Лондон само на единично



08-04-2011 00:00 | Станко Димов
Най-силната бадминтонистка на България в историята на този спорт у нас Петя Неделчева ще се опита да се класира за участие на трета поредна олимпиада. За Игрите в Лондон през 2012 година тя ще гони класиране само на единично. Както е известно нейната партньорка на двойки Анастасия Руских, с която взеха сребърен медал от европейското, е рускиня, а по разпоредбите на МОК дуетите трябва да са от една националност. На пресконференцията дадена от Петя и нейният треньор и мениджър Орлин Цветанов за успеха й на „Ол Инглънд”, избухна спор за пари, който свали нивото на спорта с перото до махленско.

„Няколко дни преди началото на турнира в Бирмингам разбрах, че датчанката Тине Баун, срещу която трябваше да играя, се е контузила и ще започна участие срещу бадминтонистка от квалификациите. Използвах своя шанс и стигнах до полуфиналите на „Ол Инглънд”. Можех да победя на този етап и японката Ерико Хиросе, но имах възпаление на левия ахилес, заради настилката в тренировъчната зала. Въпреки това във втория гейм стигнах до точка за спечелването му. Като цяло мисля, че играх на ниво”, разказа Неделчева за епохалното си класиране в Англия.

Тя не виждала достойна партньорка на двойки у нас и затова ще се съсредоточи за олимпийските квалификации, които започват на 2 май, само на сингъл. За да се класира за Лондон 2012 старозагорката трябвало да бъде в първите осем в света. След Игрите щели да решат дали да продължават заедно с Руских, с която ще участват на световното първенство в британската столица това лято и на турнири от Супер сериите.

Цветанов повдигна въпрос за неизплатени суми на Неделчева и неосигурени пари за участия в турнири. „Петя дойде при мен през февруари 1998 година. Оттогава аз се самоназначих за неин треньор и мениджър”, заяви Орлин.

Изпълнителният директор на БФБ Володя Златев отговори на нападките с документи. Той обясни, че за 2010 година Неделчева и Цветанов са получили 61 209 лева. За тази година сумата, отпусната от Министерството на физическото възпитание и спорта ще бъде още по-голяма. От януари Петя получава по 1000 лева месечно, а наставникът и – по 1050 лева, макар че не бил подписан договор с МФВС и не било ясно тези пари как ще бъдат давани – като хонорари или като стипендии. Отделно федерацията плащала и на масажиста на първата ни ракета. За участието на финалите на Супер сериите в началото на януари в Тайван от БФБ са платили 2950 лева на Неделчава и Цветанов.

„Внесли сме проект в министерството, благодарение на който Петя ще може да получи пари за участие в абсолютно всички турнири от Супер сериите. За съжаление до началото на април не са превели още пари от министерството във федерацията”, обясни Златев.

Аз плащам от джоба си участията по турнирите и после чакам да ми бъдат възстановени сумите. Благодарен съм на МФВС и МВР – Петя е на щат във ведомството, но имаме проблеми с БФБ. От федерацията ни дадоха пари за четири турнира от Супер сериите, а ние участвахме в седем”, отвърна Цветанов.

Володя Златев показа документи, че Орлин и Петя през 2011 година са получили 15 100 лева и още 2200 лева за подготовка. Целият бюджет на БФБ възлизал на 545 000 лева. От тях 110 000 отивали за наем на зала „София”, където днес започва държавното първенство по бадминтон.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини