Пиронкова убедителна на старта на клей



05-04-2011 00:00 | Станко Димов
Най-силната българска тенисистка Цветана Пиронкова започна убедително представянето си през сезона на червена настилка. Петата в схемата на тенис турнира в Марбея, Испания, който е с награден фонд 220 000 долара, се наложи над местната квалификантка Мария-Тереса Торо-Флор с 6:2, 6:2 за точно 1:14 часа игра.

Цеци избра да сервира и спечели подаването си на 15. В следващия гейм 23-годишната пловдивчанка стигна до точка за пробив, след като смачът на Торо-Флор спря в мрежата. В следващото разиграване Пиронкова направи брейка с форхенд уинър. След серис гейм на нула националката ни дръпна с 3:0. На почивката треньорът на испанката Сесар Фабрегас се опита да я успокои. Но грешките на Мария-Тереса продължиха и Цветана направи нов пробив, почти без усилия. В петия гейм 18-годишната тенисистка оказа люта съпротива и първата ни ракета трябваше да отразява две точки за връщане на единия пробив. Българката успя и взе подаването си с ас за 5:0. Торо-Флор най-сетне спечели гейм и това беше посрещнато с аплодисменти от публиката на централния корт. След това Цеци застана на линията за начален удар, за да затвори сета. Но вместо това бе пробита на нула, след като не успя да вкара нито веднъж първия си сервис. Това стресна Пиронкова и в следващия гейм тя поведе с 40:0. При третия сетбол испанката направи двойна грешка и частта завърши за 35 минути.

Макар да продължи да играе без първи сервис (вкарани само 43 процента в мача), пловдивчанката поведе с 1:0 и във втория сет. Цветана продължи да мачка и направи пробив на нула, което видимо обезсърчи тийнейджърката. Последва затвърждаване за 3:0. След перфектна контра къса на мрежата последва нов български пробив и нещата отиваха към катастрофа за 286-ата в света иберийка, която записваше своя дебют в основна схема на турнира на WTA. Торо-Флор взе първия си гейм в сета след отпускане на българката при неин сервис за 1:4. Пиронкова се доближи максимално до победата, след като взе подаването си за 5:2. В следващия гейм тя стигна до мачбол след атрактивен бекхенд смач. Цеци триумфира, след като испанката изпрати форхенда си в аут.

За класирането си на осминафинал Пиронкова заслужи 30 точки за световната ранглиста, където е №36 в момента, и 2950 долара от наградния фонд. Следващата съперничка на българката ще бъде определена в сблъсъка на бившата номер едно в класацията Динара Сафина от Русия и холандската левичарка Аранча Рус.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини