Рафа и Ноле на финала



20-03-2011 00:00 | Станко Димов
Рафаел Надал и Новак Джокович ще определят шампиона на турнира от сериите „Мастърс 1000” в Индиън Уелс, Калифорния. Освен това Ноле измести от второто място в световната ранглиста Роджър Федерер, когото отстрани.

Сърбинът се наложи с 6:3, 3:6, 6:2 в двубой, изпълнен с много обрати и записа общо 19-а поредна победа от декември насам. В решителния трети сет Джокович проби на старта, но рекордьорът по титли от Големия шлем върна брейка за 2:2. В следващия гейм швейцарецът поведе с 40:15. В този момент Новак се развихри и не само проби пак, но и спечели 11 поредни точки, с което си осигури и крайния успех. Тази година Федерер има вече три загуби от 23-годишния белградчанин.

„Това беше най-големият тест в турнира за мен. Винаги е голямо предизвикателство да играя срещу Роджър. Мачът беше много равностоен и беше трудно да се каже кой ще спечели. Петият гейм на третия сет беше решителен. Успях да пробия и после заиграх много солидно. Не обръщам много голямо внимание кой е номер едно или номер две в ранглистата. Просто приех мача като голямо изпитание, което се радвам, че успях да спечеля”, заяви шампионът от Мелбърн, който вдигна купата в Индиън Уелс през 2008 година.

Водачът в схемата Рафаел Надал пък се справи с Хуан Мартин дел Потро с 6:4, 6:4 след един час и 51 мшнути игра. В първата част аржентинецът дръпна с пробив за 2:0 и доведе после нещата до 4:1 гейма в своя полза. От този миг испанският левичар заигра като в най-добрите си двубои, показа своя непримирим дух и скорост и направи пълен обрат в сета, като спечели пет поредни гейма. Във втория му беше нужен един пробив, за да триумфира. Така Рафа спря серията на Кулата от Тандил, който беше спечелил предишните три двубоя помежду им.

„Изиграх най-добрия мач на турнира. Имах нужда от нещо такова, за да намеря точния ритъм. Да съм на финала на Индиън Уелс е огромно удоволствие за мен и ми дава допълнителна мотивация. Аз се мотивирам не от съперника, а от турнира, в който играя”, заяви Рафа, който спечели в пустинята на Калифорния през 2007 и 2009 година.

Надал води с 16-7 победи срещу Новак Джокович, като надигра сърбина в последните им две срещи.

Нещастието за Федерер продължи и на финала на двойки. Той и сънародникът му Станислас Вавринка - олимпийски шампиони от Пекин - отстъпиха на Александър Долгополов (Украйна) и Ксавие Малис (Белгия) с 4:6, 7:6(5), 7-10.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини