Григор отпадна в Дубай



21-02-2011 00:00 | Станко Димов
Тръгналият от квалификациите Григор Димитров отпадна в първия кръг на основната схема на тенис турнира в Дубай (ОАЕ), който е „АТР 500” и е с награден фонд 1,6 милиона долара. Първата ни ракета отстъпи на 28-ия в света Ришар Гаске от Франция с 2:6, 4:6 след 64 минути игра на централния корт.

Димитров започна нервно, направи две двойни грешки и даде на съперника цели три възможности за пробив още в първия гейм. Българинът ги спаси и след два поредни аса взе подаването си. При следващото си подаване обаче Гришо губеше с 0:40 и допусна пробива при вторият шанс на французина, след като размяната на бекхенди с една ръка завърши с удар в аут – 1:2. После Гаске затвърди в гейм на нула след три непредизвикани грешки на хасковлията. Втория пробив дойде след два поредни форхенда на Григор в аут. В тези моменти играта на първата ни ракета бе изпълнена с грешки и той не показваше никакво желание за победа. След 19 минути французивът водеше вече с 4:1. Димитров намали за 2:5 с добър сервис гейм и получи апродисменти от публиката и своя щаб, в който бяха треньорът му Питър Макнамара и шефът на академията, където се готви Патрик Муратоглу. Гаске затвори сета с поредния си гейм на нула за 26 минути. Григор не успя да запише нито една точка при подаване на 24-годишния любител на кокаиновите целувки.

Във втората част българинът игра чувствително по-добре и започна с успех. Във втория гейм той записа първа точка на сервис на френския тенисист, след като бе загубил 16 преди това. Стигна се и до първа възможност за пробив, но съперникът на тийнейджъра се защити умело и изравни за 1:1. В четвъртия гейм Гришо стигна до два брейкбола при 40:15, но Гаске не му даде шанс па пробив. В деветия Димитров изигра слаб сервис гейм и получи брейк на нула. След това Ришар подаваше за спечелване на срещата и я приключи с два аса – общо девет в мача.

„Прекрасно знаех, че Димитров може да не се справи с лесни удари. Точно това стана във втория сет при 4:4 – той сбърка четири елементарни форхенда. Той е невероятно талантлив, но понякога греши простите удари. Днес не успя да ме пробие и аз съм доволен от това”, коментира след победата Ришар Гаске.

Юношеският шампион от Wimbledon и US Open направи 19 непредизвикани грешки – от тях шест двойни, срещу едва девет на французина. Тригор наниза и три аса, но успя да пласира само 52 процента първи сервис, срещу 76 на съперника. За участието си в Обединените арабски емирства Димитров заслужи 12 650 долара от наградния фонд и 20 точки за световната ранглиста, където от днес е на рекордното 81-о място.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини