Националите отстъпиха на вицешампиона



18-02-2011 00:00 | Станко Димов
Съставът на България по бадминтон поведе на вицешампиона Англия, но в крайна сметка отстъпи с 1-3 победи на четвъртфинала на Европейското първенство за смесени отбори в Амстердам. Това бе най-оспорваният двубой в тази фаза на турнира, останалите три приключиха в по три мача.

В първата среща Линда Зечири се наложи над Кейт Робъртшоу с 21:11, 21:16 за половин час игра. Левичарката от София, която е №30 в световната ранглиста, взе преднина от началото на двубоя и на почивката в средата на първия гейм в деше с 11:8 точки. Британката надежда също играе с лява ръка, но е едва 262-а в класацията. Авансът на Зечири продължи да расте лавинообразно и тя приключи първата част с 21:12 след само 12 минути игра. Линда продължи да доминира в двубоя и паузата дойде при 11:7. Тя затвори гейма при 21:16 и България поведе с 1-0 на сребърните медалистки от Ливърпул 2009.

Наставникът Ясен Борисов съзнаваше, че няма какво да противопостави на сингъл мъже и пусна в игра третата ракета Благовест Кисьов, който повече от година лекуваше контузия. Той загуби от Карл Бакстър, №36 в света, с 9:21, 7:21 за 23 минути на корта.

Примата Петя Неделчева и Димитрия Попстойкова играха срещу елитната английска двойка Джени Уолуърк и Гейбриъл Уайт (23-и в класацията на BWF) и отстъпиха с 16:21, 20:22 след 33 минути. Българките бяха спечелили единствения двубой преди това помежду им от София през 2008 година – 21:19, 21:12. Сега обаче почивката дойде при 11:5 за британките. Нашите направиха обрат във втората част на гейма и от 9:16 стигнаха до 16:16. След това обаче Уолуърк и Уайт спечелиха четири поредни разигравания и после реализираха още първия си геймпойнт след 14 минути игра.Втората част започна с игра точка за точка. Неделчева и Попстойкова се оттеглиха на почивката при 10:11. След това нашите взеха аванс от две точки при 16:14. Последваха няколко равенства, последното от които при 19:19. После англичанките имаха мачпойнт, но българките го отразиха и се стигна до продължения до две точки разлика. При втората си възможност Уолуърк и Уайт обаче спечелиха двубоя и Англия излезе напред с 2-1.

При мъжките дуети Пейо Бойчинов и Красимир Янков излязоха на всичко или нищо срещу Антъни Кларк и Крис Лангридж и отстъпиха с 9:21, 10:21 за 21 минути игра. Британците поведоха с 8:1, но двамата хасковлии поизравниха играта и паузата дойде при 5:11. Геймът свърши само за девет минути. Вторият беше малко по-равностоен.

България за първи път достигна четвъртфинал на Европейско първенство за смесени отбори, което се провежда от 1972 година. Съставът ни със старши треньор Ясен Борисов заема пето място в крайното класиране на шампионата в Амстердам.

На полуфиналите в събота шампионът Дания излиза срещу Англия в повторение на финала от преди две години. Другият двубой е между Германия и Русия.

На снимката преди четвъртфинала в Амстердам, направена специално за racketi.com от руския журналист Александър Борисов . Първи ред (отляво надясно): Петя Неделчева, Димитрия Попстойкова, Дияна Димова, Линда Зечири. Втори ред (отляво надясно): Ясен Борисов, Благовест Кисьов, Стилиян Макарски, Пейо Бойчинов и Красимир Янков.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини