Маги: Бих играла с Далай Лама



09-02-2011 00:00 | Станко Димов
Магдалена Малеева миналата година се върна на корта и стана шампион на България, като надви тенисистки, които могат да бъдат нейни дъщери. Великата ни състезателка, достигала до номер 4 в света, се включи и в националния отбор за турнира Fed Cup в Израел. Там тя изигра три мача на двойки, като не допусна загуба. Първо с Цветана Пиронкова надвиха 6:1, 6:3 Клаудиа Янс и Алисия Росолска (Пол) и нашите спечелиха с 2:1. Отново с Пиронкова разбиха Ан Кремер и Клодин Шол (Люкс) с 6:2, 7:5, но вече бяхме паднали два пъти на сингъл. Последният успех бе с Диа Евтимова с 6:3, 6:4 над израелките Валерия Патюк и Керен Шломо, но отново това бе без значение.

- Как се чувствате отново в националния отбор?
- Добре. Аз не познавах Диа и Елица, но прекарваме много добре и мисля, че момичетата са страшно готини, направо страхотни. Независимо от представянето ни за мен ще бъде един много хубав спомен.

- Липсваха ли ви подобни емоции в последните години?
- Не, изобщо. Имам хубав живот, който си харесвам и не случайно съм спряла да играя. Но ми е много приятно, че съм тук.

- Как започна всичко около завръщането ви?
- Всичко започна, когато видях Дора (Рангелова, капитан на отбора) в Пловдив. Аз реших да участвам на държавното първенство и й написах мейл, че имам тази много странна идея.
А тя ме посрещна и каза, че има още по-странна идея - аз да играя в отбора за Fed Cup. Трудно се съгласих, защото мислех, че не съм тренирала достатъчно, а знаех, че това е сериозен ангажимент, и не исках да идвам, без да съм играла. В крайна сметка тренирах един месец и съм тук.

- Колко време отделяхте за тренировки?
- Всеки ден по един час в продължение на месец.

- Добре ли сте физически? Или натоварванията идват в повече?
- Физически съм добре, в смисъл че съм здрава. Но в никакъв случай не силна и бърза. За един месец няма как да стане. Но мисля, че играя достатъчно добре, за да участвам на двойки.

- Видяхте ли се със стари познати на турнира в Израел?
- Да, с повечето се знаем отдавна. Ан Кремер от Люксембург, Пати Шнидер, Ирина Спърля, Горан Пърпич. Поприказвах си с всеки от тях.

- Имало ли е досега толкова дълга раздяла между вас и децата?
- Миналата година, когато играх на Wimbledon. Тогава ги оставих за 5-6 дни. Но сега е за по-дълго и дори малко прекалено.

- Липсват ли ви?
- Да, доста.

- Кой се грижи за тях сега?
- Баща им.

- Има ли вероятност отново да играете на Wimbledon пак в турнира на бившите звезди?
- Още не са ми потвърдили, но се надявам отново да отида.

- С какво се занимавате, като изключим временния ангажимент с националния по тенис?
- Предимно с децата и с "Горичка" (сайта на природозащитниците - б. р.) Правим разни неща и на 26 февруари ще има "Форум дом". Мисля, че събитието ще е интересно, както "Форум родителство" и "Форум храна" бяха много успешни. Като се върна, трябва да се запозная с всички лектори, и така.

- Участвахте в "София диша" миналата година...
- Надявам се пак да има такава акция лятото. Всичко зависи от общината, но се надявам и в София по примера на много европейски градове да има повече пешеходни улици.

- Смятате ли, че може да има ефект от подобни инициативи?

- Сигурна съм. Специално "София диша" бе една успешна инициатива и хората бяха много доволни, че могат да се разхождат по "Шишман", но за съжаление разстоянието там е кратко. Но ми се иска в София наистина да има голяма пешеходна зона.

- Какво четете в момента?
- Орхан Памук.

- Инцидентно или ви харесва като автор?
- Абсолютно инцидентно. Аз напоследък нямам много време за книги заради двете малки деца и основно чета в туитър.

- Там е накратко.
- Да, кратко, но много интересно и информативно. Вълнува ме какво се случва в Египет и се надявам всичко да приключи мирно и спокойно.

- Готова ли сте да четете книги на таблет?
- Не знам. Мои приятели имат iPad и са доста доволни. Аз съм с предубеждение, че екранът може да е вреден за очите, но Любо (нейният съпруг - б.р.) много ме навива да си купя един.
Най-вероятно ще го направя, защото нямам нужда от компютър вкъщи и това ще ми върши работа.

- Местите се в нова къща, какво е по-различно?
- Хубавото е, че е по-близо до София и до детската градина. За мен това е най-големият лукс - да не трябва да ги карам с кола.

- Когато се събудите сутрин, имате ли план за деня?
- С двете деца планът е много строг. Няма как да е иначе и невинаги ми е приятно. Когато спрях да играя, известно време живеех без никакви планове и се чувствах много добре. Сега имам доста отговорности главно заради децата. Но те са още малки и имат нужда от мен, от човек, който да е с тях почти постоянно. Но колкото повече растат, ще стават по-независими и тогава се надявам да имам време и за себе си.

- Мечтаете ли да играете тенис с известен човек?
- Преди време, когато бях бременна с Юлия, играх в нашия клуб със Сорос. Аз съм му голям фен и за мен бе огромно удоволствие. Имам няколко негови книги, той ми даде автограф и стана суперяко. Иначе бих поиграла малко тенис с Далай Лама, но се надявам той да не се занимава с такива глупости.

- Най-шантавото нещо, което ви се случи в последно време?
- Не знам. Аз в момента съм отговорна майка и не правя шантави неща. Ако това може да е шантаво - кърмила съм на живо в ефир в bTV. (Смее се).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини