Григор бе спрян от Цонга



08-02-2011 00:00
Тръгналият от квалификациите Григор Димитров направи добър мач срещу осмия в схемата на турнира в зала в Ротердам Жо-Вилфред Цонга, но отстъпи. В началния кръг на основната схема в „Ахой” първата ни ракета отстъпи на французина, който е №18 в света, с 4:6, 4:6 за един час и 15 минути игра на централния корт.

Григор, който заформя брадичка тип „катинар”, бе подкрепян от доста български студенти с родни трибагреници. Те учат в Ротердам, Хага и Тилбург и не се поколебаха да платят по 28 евро за билет, за да подкрепят най-добрия ни тенисист.

Гришо откри с гейм на нула, който приключи с ас със скорост от 203 км/ч. За съжаление Цонга проби и поведе с 2:1 без да положи особени усилия. Димитров направи две двойни грешки и удар с рамката на ракетата, който отлетя до десетия ред на зала „Ахой”. В деветия гейм българинът се прояви като спортсмен. Той аплодира перфектен лоб на съперника, с което си спечели и аплодисменти от зрителите. При 5:4 французинът сервираше за спечелване на частта. Григор отрази два сетпойнта, като вземаше инициативата с дълбоки ретури и после печелеше точката. При третата Жо-Вилфред заби ас – трети в гейма и четвърти в двубоя до момента. Първата част продължи 34 минути.

В петия гейм на втория сет Цонга проби и дръпна с 3:2. При 15:40 Гришо спаси двата брейкбола с отличен начален удар, но при третата възможност на бившият тенисист от Топ 10, бекхендът на българина излезе в аут. В деветия гейм, при сервис на Димитров, французинът стигна до мачбол, но националът го неутрализира с прецизен бекхенд по диагонала, а после спечели подаването си. Така Цонга сервираше за мача при 5:4. Тенисистът от Льо Ман поведе с 40:0 и триумфира още при първата точка, след като бекхенд ретурът на Григор спря в мрежата.

В цялата среща 19-годишният българин не успя да достигне до точка за пробив. Той оказа като цяло сериозна съпротива на финалиста от Откритото първенство на Австралия през 2008 година. Димитров завърши срещата с четири аса, шест двойни грешки и 55 процента вкаран първи сервис. За Жо-Вилфред Цонга показателите бяха 11-4 и 63 процента.

За участието си в Ротердам Гришо заслужи 20 точки за световната ранглиста, където в момента е №86, и 8075 евро от наградния фонд.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини