Гришо в схемата без загубен сет



06-02-2011 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Григор Димитров с лекота се класира за основната схема на тенис турнира в зала в Ротердам, с награден фонд 1,15 милион евро. Във втория кръг на квалификациите хасковлията надигра Евгени Корольов (Казахстан) с 6:4, 6:2 за един час и 11 минути игра. Вчера националът се се справи и с холандеца Давид де Худе в два сета.

Братовчедът на Анна Курникова избра да сервира. Гришо стигна до две точки за пробив, но етническият руснак се спаси. След това всеки успяваше да вземе подаването си до 4:4. В деветия гейм Димитров поведе с 40:15 при подаване на Корольов, но се стигна до равенство. Представителят на Казахстан спаси още две точки за пробив. Но 19-годишният ни национал продължи да настоява и при петата си възможност в гейма постигна пробива. Веднага след това българинът сервираше за сета. 193-ият в света съперник стигна до точка за връщане на брейка, но Гришо се защити умело и след това спечели частта след точно 40 минути игра.

Първата ни ракета удари пак с пробив за 2:1. Сервисът на московчанина вече не беше това оръжие от първата част, а при второ подаване той беше просто трагичен. При най-добрия ни тенисист пък тенденцията беше обратната и той стабилизира първия сервис. След това Димитров затвърди като в гейма заби и петия си ас. Гришо направи и втори пробив за 5:2, като този път го постигна от 0:30. И българинът застана на крайната линия, за да подава за място в основната схема. Последва гейм на нула и националът ликуваше заслужено.

Той завърши двубоя с пет аса и една двойна грешка, 60 процента вкаран първи сервис и постингнати 24 точки от 30 първи подавания или 80 процента. С влизането си в основната схема на турнира в зала „Ахой” Гришо си осигури 20 точки за световната ранглиста, където е на рекордното за България 85-о място, и 8985 евро от наградния фонд.

Съперникът на Григор Димитров ще бъде определен измежду Марин Чилич (Хърватия), французите Жо-Вилфред Цонга и Жил Симон или Андрей Голубьов (Казахстан). Българинът победи Голубьов в Мелбърн преди половин месец, а срещу Симон има две загуби до момента. За национала това ще бъде второ участие в схемата на турнира. През 2009 година той участва с "уайлд кард", победи Томаш Бердих, а после измъчи Рафаел Надал в три сета.

Гришо е вторият българин на състезанието в Ротердам. Тур мениджър (отговарящ за връзките на тенисистите с АТР) за трета поредна година е Миро Братоев.



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини