Магията на Маги стигна за оставане



06-02-2011 00:00 | Станко Димов
Отборът на България за Fed Cup изпълни отново своята програма минимум – да остане в първа група на Евро-африканската зона на турнира. Вече свикнахме да треперим до последния момент дали това ще се случи. Четири плейофа в последните пет години говорят за устойчива тенденция.

Светлият лъч в тъмното царство (ако цитирам Добролюбов) беше Магдалена Малеева. За последно тя беше участвала като играещ капитан срещу Япония през 2005 година. В плейоф, но за влизане в Световна група ІІ. Сега, като неиграеща тенисистка, Маги беше стопроцентова при двойките – 3 от 3 в тандем с Пиронкова и Евтимова. Майката на две деца, която на 1 април ще навърши 36 години, отново беше пример за професионализъм.

Далече съм от мисълта да предложа догодина Малеева да играе и на сингъл, за да не се срамуваме от ненадейни загуби в някои двубои. Но май в момента само това е решението пред капитанката Дора Рангелова.

Цеци сигурно е единствената ни елитна тенисистка, която никога не е отказвала да играе за националния отбор. И го прави от 2003 година – без значение дали се бори за влизане в световния елит, или да спаси България от ада на втора група. Ясно е, че с контузия Пиронкова не е пълноценна. Едната логика диктува, че по-добре да имаш половин Цветана, отколкото никаква. Но загубата от Манди Минела остава за статистиката и догодина никой няма да помни, че пловдивчанката е играла с разтежения, а че е загубила от тенисистка, намираща се на повече от 100 места след нея. А първата ни ракета не заслужава този резил.

Останалите две участнички не надскочиха ръста си, но и никой не го е очаквал. Струва ми се, че на нашия отбор му трябва добър психолог и мотиватор. Защото на полуфинал се класира един отбор като Холандия, чиято първа ракета Аранча Рус е едва №111. Но Рус и Крайчек надделяха над румънките Александра Дюлгеру и Моника Никулеску, които бяха с много по-предно класиране. Същият пример е с ветеранката Пати Шнидер и често казано невзрачната Тимеа Бачински, които малко очаквано изтеглиха Швейцария до плейофите за Световната група.

На другия полюс беше Дания. Fed Cup е отборен турнир. Това най-добре го разбра световната номер едно Каролине Возняцки, която записа четири двусетови победи, но нейният тим ще играе догодина във втора група на зоната.

Но да мислим за България. Ясно е, че времето когато съставът е играл полуфинал в турнира (1985 и 1987 г.) е било в друг формат на проявата, безвъзвратно отминало е и едва ли ще се върне. Но поне първо място в групата би трябвало да изглежда постижимо за състав, чиято прима е тенисистка от Топ 40, поне за момента.

Варианти за свежа кръв на този етап не се виждат, не само заради бърз поглед към световната ранглиста. Фактът, че две от трите млади надежди отказаха лагера в Кипър е показателен. Освен че БФТ бе осигурила всички условия за подготовка на топло, Гледачева и Шиникова щяха да имат възможността да ударят някоя топка с полуфиналистката от Wimbledon Пиронкова и да попият от безценния опит и моженето на Малеева. Да премерят сили и се съизмерят с Елица и Диа. Но те предпочетоха участие на турнири от най-ниската категория, където могат да спечелят точица, най-много две. Ето това е мислене на парче, а не в по-дългосрочен план.

Така че стратегията е отсега да започнат преговори с Маги и догодина да е в отбора, без значение в каква роля. И дано останалите да са прихванали нещо от нейната магия.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини