България остана в групата



05-02-2011 00:00 | Станко Димов
Отборът на България победи Латвия с 2-0 в плейофа за оставане в първа група на Евро-африканската зона на Fed Cup в Ейлат, Израел. Третата ракета Диа Евтимова успя да се наложи над Ирина Кузмина след 5:7, 6:3, 6:3 и така даде преднина на състава на Дора Рангелова. След това Елица Костова донесе решителния втори успех с 6:3, 6:3 срещу Лига Декмейере, който запази мястото на националния тим.

Евтимова допусна пробив срещу 25-годишната специалистка на двойки Кузмина, която няма ранглиста на единично. След това хасковлийката, която е №246 в света, го върна и направи втори. При 5:3 тя достигна до сетбол, но допусна връщане на брейка. В крайна сметка латвийката направи пълен обрат и спечели сета със 7:5.

Диа реши да се вземе в ръце. Тя пое контрола върху мача и успя на бърза ръка да изравни частите, след 6:3. В третия сет Евтимова не допусна повече изненади и отново го спечели със същия резултат.

Във втория сингъл Елица Костова излеза в ролята на първа ракета срещу Лига Декмейере. Разтеженията в бедрата на Цветана Пиронкова я оставиха извън състава за двубоите на единично. 20-годишната националка също има травма в глезена, но стисна зъби и излезе на корта. С два пробива тя дръпна с 4:1 на 613-ата в ранглистата латвийка. Последва затваряне на сета от Костова.

Във втория Елица, която е №209 в класацията на WTA, не допусна никакви шеги и изненади. След 3:3 българката спечели следващите три гейма, а с тях и двубоя.

Така България оцелява за четвърти път в последните пет години в плейофите за оставане в първа група на Евро-африканската зона. Само през 2009 година нашите загубиха решителния мач от Босна и Херцеговина, но после бяха върнати по административен път.

Най-стабилният състезател на отбора ни беше спрялата с тениса през 2005 година Магдалена Малеева, която записа четири победи на двойки в четири мача. Цветана Пиронкова пък загуби и трите си двубоя на единично. От началото на годината ЦЕци има само една победа (над Пармантие в Мелбърн) от шест срещи. Другата седмица тя играе на турнира в зала в Париж, където ще бъде поставена.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини