България победи Полша с 2-1



02-02-2011 00:00 | Станко Димов
Отборът на България за Fed Cup победи Полша с 2-1 в среща от група „Б” на „Евро-африканската” зона (първа група) на турнира в Ейлат, Израел. В мача на вторите ракети Елица Костова се справи с Магда Линет с 6:4, 4:6, 7:6 (7:5) след повече от два часа игра. После Цветана Пиронкова отстъпи на №10 в света Агниешка Радванска с 2:6, 4:6. В решителния двубой на двойки Магдалена Малеева и Пиронкова се наложиха с 6:1, 6:3 над дуета Росолска и Янс.

Елица започна уверено десетата си среща за България и поведе с пробив, който затвърди за 4:1. До края на сета 20-годишната националка печелеше подаванията си и така затвори сета с 6:4. Костова започна с пробив и втората част и поведе с 2:0 гейма. Но после допусна рибрейк, а след това Линет направи и още един пробив и след четири поредни загубени гейма резултатът стана 2:4. До края всяка вземаше подаването си и така сетовете бяха изравнени.

Решителният сет започна с пробив в полза на полякинята. Ели успя да го върне и да изравни за 4:4. После се стигна до тайбрек. В него българката успя да се наложи със 7:5 точки и да донесе първи успех за отбора ни в Ейлат.

Преди този мач Костова имаше само една победа на единично в пет мача в турнира Fed Cup. Това стана миналия февруари в Португалия срещу Маша Зец-Пешкирич от Словения – 7:5, 6:1.

Във втората среща на единично между първите ракета Цветана Пиронкова отстъпи на Агниешка Радванска. В първата част Цеци допусна два бързи пробива срещу десетата в света полякиня и загуби с 2:6. Втората част беше по-равностойна, но пробив в края донесе седма загуба на Пиронкова срещу полската й съперница от осем мача.

"Тя беше като стена и връщаше всичко. Цветана се движи много добре и сервира отлично. Така че съм доволна, че успях да спечеля в два сета", призна Радванска след двубоя.

Срещата на двойки определи крайния победител от този двубой. За нея капитанката Дора Рангелова заложи на Пиронкова и Магдалена Малеева, които записаха победа срещу Алисия Росолска и Клаудия Янс. В първия сет българките победиха с 6:1, след като дръпнаха с 4:0. Във втория полякините взеха аванс от 3:0, но последваха шест поредни гейма на Маги и Цеци. За Малеева това беше първи мач за Fed Cup от 10 юли 2005 година, когато беше играещ капитан в плейофа за Световната група в Токио (2-3). Успехът на практика запазва мястото на България в първа група на Евро-африканската зона

В четвъртък България излиза, пак от 16 часа, срещу тима на Люксембург, а в петък срещу домакините от Израел. В другата среща от нашата група „Б” домакините разбиха тима от Великото херцогство с 3-0. Юлия Глушко донесе първата израелска победа след 6:1, 5:7, 6:0 срещу ветеранката Ан Кремер. След това №11 в света Шахар Пеер се справи с Манди Минела с 6:3, 6:3. На двойки Пеер и Глушко се наложиха над Минела и Корнелиус с 6:1, 6:1.

Други резултати от Ейлат
Група „А”
Швейцария – Великобритания 2-1
Група „В”
Беларус – Австрия 3-0
Гърция – Хърватия 3-0
Група „Г”
Холандия – Румъния 3-0
Унгария – Латвия 3-0.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини