Клайстерс превзе и Австралия



29-01-2011 00:00 | Станко Димов
Белгийката Ким Клайстерс за първи път в кариерата си спечели Откритото първенство на Австралия по тенис. На финала в Мелбърн третата в схемата надигра деветата На Ли от Китай с 3:6, 6:3, 6:3 за малко повече от два часа игра.

Ким започна отлично мача с ас и спечели първите осем точки в него, за да поведе с 2:0 гейма. На обаче влезе в ритъм и моментално върна пробива, а след тови и изравни резултата. 28-годишната тенисистка от Ухан спаси два брейкбола в шестия гейм и веднага след това проби подаването на белгийката, за да излезе за първи път напред в мача с 4:3. До края първата китайка на финал в Големия шлем на сингъл бе по-стабилна и заслужено спечели сета. Това бе първа загубена част от Клайстерс в турнира.

Във втория сет двете си размениха по два пробива, преди На Ли да спечели подаването си за 3:2 гейма. После пък 27-годишната белгийка постигна трети брейк, за да поведе с 4:3. После Ким изравни частите след нов пробив в заключителния гейм. Тя намери точната дължина и сила на ударите си и започна да се придвижва отлично по корта. Докато азиатката започна да бърка по-често.

Клайстерс продължи мощно и уверено си и направи пробив за 2:0. След това обаче На го върна и прекъсна негативната си серия от шест поредни загубени гейма. Последва обаче нов брейк за европейката, който тя успя да затвърди за 4:1. При 5:3 Ким сервираше за титлата и спечели на нула последния гейм в турнира. След това тя не успя да сдържи сълзите си.

Шампионката е на половината път от осъществяването на „Ким Шлем”, след като спечели и US Open миналия септември. Преди 29 януари 2011 година Клайстерс нямаше победа в друг турнир от Четворката, освен този в Ню Йорк, където триумфира общо три пъти.

Шампионката получи чек за 2,2 милиона австралийски долара или 3 146 000 лева, според курса на БНБ, и 2000 точки за световната ранглиста, където ще е номер два от понеделник. За финалистката На Ли остана точно половината от тази сума и 1400 точки, което е изпраща на рекордното за нея седмо място.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини