Мъри на втори финал в Мелбърн



28-01-2011 00:00 | Станко Димов
Анди Мъри за втора поредна година се класира за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис. Петият в схемата британец надигра седмия поставен Давид Ферер от Испания с 4:6, 7:6(2), 6:1, 7:6(2). Негов съперник за титлата ще бъде шампионът от 2008 година Новак Джокович.

Двамата тенисисти печелеха подаванията си до прословутия седми гейм. В него шотландецът проби за 4:3. Ферер обаче реагира моментално и върна брейка на 15 с две успешни излизания на мрежата. После при 5:4 28-годишният тенисист от Валенсия стигна до сетбол и дочака съперникът му да изкара топката в аут след дълго разиграване.

Втората част започна с пробив за Анди Мъри. И отново испанецът го върна тутакси за 1:1. В ударите на британската надежда започна да липсва характерната мощ и острота. В шестия гейм 23-годишният шотландец от Дъмблейн спаси три точки за пробив, благодарение най-вече на отличен начален удар, и удържа подаването си за 3:3. Драмата в сета настана в последните три гейма. Първо испанецът стигна до сетбол при 5:4, но Мъри го неутрализира с добре пласиран сервис. После Анди проби и след това подаваше за изравняване на частите. Но тогава пък Ферер надделя и се стигна до тайбрек. В него шотландецът беше безапелационен и поведе с 6:0 точки, след което затвори при резултат 7:2.

Отново петият в схемата проби първи в следващата част. Първо Мъри отрази два брейкбола в третия гейм, а после поведе с 40:0 и реализира втората възможност, за да вземе преднина от 3:1. Последва и затвърждаване на пробива. Анди продължи да играе вдъхновено и повтори брейка за 5:1 след феноменален прехвърлящ удар. След това шотландецът сервираше за сета. Изтърва две точки за спечелването му, после спаси четири опасности за пробив и накрая все пак триумфира.

Разпадът в играта на Ферер продължи. Той допусна брейк на нула още в първия гейм. Най-ниският тенисист от Топ 10 (175 см) най-сетне прекъсна неприятната серия от седем поредни загубени гейма и спаси втори пробив, за да направи резултата 1:2. Испанецът явно се вдъхнови и върна брейка на нула. После всеки печелеше подаванията си и се стигна до втори тайбрек. В него отново Мъри спечели със 7:2 точки и така се класира за финала в Мелбърн, където миналата година отстъпи на Федерер.

Джокович води с 4-3 победи в досегашните двубои срещу Анди. Но шотландецът е спечелил последните им три срещи. Но трябва да се уточни, че двамата не са играли от финала на турнира в Маями през 2009 година, когато Мъри се наложи с 6:2, 7:5.

За последно тенисист от Великобритания е печелил титла от Големия шлем през далечната 1936 година, когато Фред Пери триумфира на US Open.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини