Дементиева: Никога няма да се върна



28-01-2011 00:00 | Станко Димов
Голямата Елена Дементиева се появи за първи път на корта, след като обяви, че прекрати кариерата си миналата есен. Олимпийската шампионка игра благотворително смесени двойки в Москва заедно с Андрей Олховски срещу Елена Лиховцева и Игор Кунуцин. Те събраха 10 000 долара в помощ на дом за деца с ограничени физически възможности. След това Лена проведе майсторски клас с млади тенисистки от школата на ЦСКА. После Дементиева, чието име от понеделник ще бъде махнато от световната ранглиста по нейно настояване, даде интервю за сайта Go Tennis.

- Днес изглеждахте щастлива на корта...
Да, тенисът ми липсва. Все пак съм се занимавала с този спорт 22 години. И затова ми се иска да запазя отношенията си с него.

- Видях, че играхте с огромно желание с децата. Може би ви очаква добра треньорска кариера?
Честно казано преди не бях мислила по въпроса. Но сега не знам със сигурност. Виждам грешките на младите и не мога да не им подскажа какви са, просто го правя автоматично. А с годините грешките се поправят все по-трудно. Искам тези деца в бъдеще да получават удоволствие от тениса. Добрата техника е голямо предимство.

- Може пък да има завръщане на Елена Дементиева и на професионалния корт? Имате примера на белгийките Ким и Жюстин.
Не. Готвих се, да завърша кариерата си и взех решението съзнателно. Що се отнася до повторното отказване на Енен, по мое мнение, то е било взето по-скоро емоционално. Жюстин е свикнала да побеждава и след загубата в Мелбърн, преживява тежко нещата. Беше очевидно, че се е готвила не за един турнир, а за участие през целия нов сезон. А Ким е направо уникално явление – да се върне след раждане и да играе на такова високо ниво. Но пък тя спря да се състезава много млада. А физически Клайстерс е една от най-добре подготвените в женския тенис.

- Има и друг пример. Кимико Дате се завърна на 39 години и дори печели...
Моля ви, не ме плашете (смее се). Когато 40-годишен мъж играе на ветерански турнири, от естетическа гледна точка е хубаво да го наблюдаваш. Но жена на тази възраст – по-добре да си тича на бягащата пътека у дома.

- Като гледата срещите в Мелбърн, не ви ли липсва играта?
Разбира се, че ми липсва. Не мога да кажа, че имаше много запомнящи се срещи. Но след мача на Скиавоне със Света (Кузнецова) много ми се прииска да играя. Тази среща ме впечатли най-много.

- Ще дадете ли прогноза за финала на Australian Open?
Трудно е да се предвиди коя ще победи, като отчитам серията на На Ли. Имах подобна серия, когато спечелих турнирите в Окланд и Сидни, но загубих на полуфинал в Мелбърн от Серина. От една страна това е тежко физически. Но от друга страна китайката никога не е била в такава форма. Освен това има поверие, че първата титла от Големия шлем трябва да спечелиш, след като си спасила преди това мачбол. А На направи това срещу Возняцки на полуфинала. Ким пък показва отлична физическа подготовка. Срещу Макарова игра с бинтовано бедро, но на полуфинала с Вера вече нямаше превръзка. На едната везна трябва да поставим опитът на Клайстерс, а на другата желанието за първа титла и мотивацията на На. Затова, повтарям, е трудно да се прогнозира.

Единственото интервю на Дементиева пред български журналист - четете тук.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини