Ноле пак спря Роджър на полуфинал



27-01-2011 00:00 | Станко Димов
Третият в схемата на Откритото първенство на Австралия Новак Джокович победи защитаващия титлата си четирикратен шампион Роджър Федерер със 7:6(3), 7:5, 6:4 и се класира за втори път на финала в Мелбърн след 2008 година, когато спечели.

На втори пореден турнир от Големия шлем Ноле спира швейцареца на полуфинал след US Open. Той го победи на тази фаза и преди три години на "Род Лейвър Арина", преди да стигне до единствената си купа от Четворката.

Единствената точка за пробив в сета беше в първия му гейм. След две двойни грешки белградчанинът беше пред прага на брейка, но оцеля. До края всеки печелеше подаването си. Стигна се до дългия 13-и гейм. Ноле поведе с 2:1 точки с минибрейк, след като топката спря в лентата на мрежата. Сърбинът се прекръсти и извика: „хвала Богу!”. От този момент до края на тайбрека наистина като че ли сила свише помагаше на Джокович. Той дочака две грешки на Федерер от бекхенд. После поведе с 6:2 и реализира втория сетбол след 57 минути игра.

Ноле стигна до първата си точка за пробив и я реализира, за да поведе с 2:1 гейма, след като бекхендът на Роджър за пореден път не намери очертанията на корта. Рекордьорът по титли от Големия шлем реагира мигновено, поведе с 40:15 и направи рибрейк при втората възможност, когато ударът на сърбина излезе в аут. Швейцарският маестро продължи да вдига темпото и при следващия сервис гейм на Джокович поведе с 40:0, демонстрира перфектна защита и постигна втория си пробив за 4:2. В седмия гейм Ноле стигна на два пъти до точки за връщане на брейка, но Федерер се защити блестящо и в крайна сметка взе подаването си.При 5:3 Роджър сервираше за сета, но третият в света не се предаде, поведе с 40:15 и спечели при втория шанс. Ноле продължи да играе вдъхновено и направи още един брейк за 6:5, като се възползва от кризата в играта на съперника. След това вече Джокович сервираше за сета при 6:5 и го направи на нула, за да вземе пети пореден гейм и да дръпне с 2-0 части.

Джокович отрази две възможности за пробив във втория гейм и на свой ред проби в следващия, за да поведе с 2:1. Федерер намери сили да го върне и да остане в сета при 4:4. Но веднага след това Ноле дръпна с 40:0 и при третата точка за нов пробив ликува след 28-ата непредизвикана грешка на швейцареца от бекхенд. После сърбинът сервираше за мача и при третата му възможност триуфира, след като ретурът на Роджър спря в мрежата и всичко свърши след три часа.

Новак завърши срещата с 35 непредизвикани грешки (5 двойни) при 29 печеливши удари (6 аса) и 69 процента вкаран първи сервис. Федерер пък направи 44 грешки и 35 уинъра (5аса), но записа само 60 процента вкаран първи сервис. 29-годишният базелчанин пропусна шанса да се класира на 23-и финал в Големия шлем и първи от миналия януари.

Джокович очаква на финала победителя от мача на Анди Мъри с Давид Ферер, който започва в 10:30 часа българско време в петък.

Най-много финали в Големия шлем при мъжете
1. Роджър Федерер – 22 (16 титли)
2. Иван Лендъл – 19 (8)
3. Пийт Сампрас – 18 (14)
4. Бьорн Борг – 16 (11)
5. Джими Конърс – 15 (8)
5. Андре Агаси – 15 (8)
7. Джон Макенроу – 11 (7)
7. Стефан Едберг – 11 (6)
7. Матс Виландер – 11 (7)
7. Рафаел Надал – 11 (9).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини