Първа китайка на финал в Шлема



27-01-2011 00:00 | Станко Димов
Деветата в схемата на Откритото първенство на Австралия по тенис На Ли се класира за финала, след като преодоля водачката в световната ранглиста Каролине Возняцки от Дания с 3:6, 7:5, 6:3 в мач, продължил два часа и 46 минути. Така На стана първата китайка и изобщо азиатка, достигнала до двубой за трофея в турнир от Големия шлем на единично.

28-годишната състезателка от Ухан спаси мачбол при 4:5 във втория сет, преди да доведе нещата до успешен за нея завършек.

Първата част бе за Возняцки, която игра на обичайното си ниво и затрудни китайката. От средата на втората обаче На Ли вдигна темпото, прецизира ударите си и започна да налага волята си. Тя спаси мачбола със смело излизане и мощен форхенд по правата. После дочака и двойна грешка на датчанката в 12-ия гейм, което доведе до трети пореден пробив за изравняване на сетовете.

В заключителната част продължи надиграването от крайната линия. Решителният пробив дойде за 5:3, когато мощният удар на Каролине спря топката в мрежата. След това азиатката сервира уверено и спечели двубоя, след като Возняцки изпрати топка в аут.

На Ли завърши полуфинала с 42 печеливши удари (4 аса) и 51 непредизвикани грешки (5 двойни). При Возняцки тези показатели са 10 и 24. Датчанката запазва първото си място в ранглистата, но отново не успя да спечели трофей от Голямата четворка, който единствен липсва в нейната витрина.

На финала На очаква Ким Клайстерс , която победи в началото на януари на финала на турнира в Сидни.

Коя е На? Тя е родена на 26 февруари 1982 година в Ухан, Централен Китай. Като малка започва да тренира бадминтон. Чак на осем години неин треньор решава, че тя ще е по-добра в тениса и на следващата година се прехвърля в този спорт.

Тя е първата китайка с титла от турнирите на WTA. През октомври 2004 година На Ли спечели в Гуанджу. През 2006 година тя стана и първата представителка на най-населената държава в света, която се класира на четвъртфинал в Големия шлем – на Wimbledon. През август същата година На Ли е първата китайка, попаднала в Топ 20. Миналият януари достигна до полуфинал в Мелбърн и след това влезе и в Топ 10 на световната ранглиста.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини