Давид Ферер осуети „Рафа Шлем”



26-01-2011 00:00 | Станко Димов
Давид Ферер направи сензацията на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като отстрани водача в световната ранглиста и схемата Рафаел Надал. Седмият поставен спечели испанския четвъртфинал с 6:4, 6:2, 6:3. Така Ферер осуети очаквания от мнозина „Рафа Шлем”, т.е. Надал да спечели титлата в Мелбърн и да държи едновременно и четирите купи от Голямата четворка. Серията му спря след 25 поредни победи.

Началото предизвести края на мача. При 2:1 за Ферер след разменени пробиви, Рафа поиска таймаут. Оказа се, че има някакво разтежение на лявото бедро. Това ограничи бързината на придвижване на левичаря от Манакор и съответно подготовката за ударите му.Сънародникът му обаче играеше на върха на възможностите си и демонстрира мощен и изобретателен тенис от всички точки на корта. След 70 минути игра Давид взе сета при подаване на съперника си, който е шампион от Australian Open през 2009 година.

Във втория Надал изглеждаше малко по-добре в началото. Той дори поведе с 2:1 с пробив. Оттук до края на частта обаче Ферер беше неумолим и не загуби повече нито гейм. Страданието на Рафа беше вече очевидно за всички на „Род Лейвър Арина”, но той явно реши да не се отказва, както направи миналата година пак на четвъртфинала в Мелбърн, на същата дата дори, но срещу Анди Мъри.

Давид Ферер реализира ранен пробив за 2:0 в третата част, като реализира четвъртата си възможност след грешка на Надал от бекхенд диагонал. Рафа прекъсна кошмарната серия от осем поредни загубени гейма при 1:3. В следващата игра световният номер едно имаше две точки за пробив и се появи някаква надежда за него да остане в мача, но 28-годишният тенисист от Валенсия се защити блестящо и взе подаването си.Стигна се до 5:3 и Давид сервираше за място на полуфинала. Той поведе с 40:0 и реализира с форхенд уинър двубоя.

Победителят записа 44 уинъра (8 аса) при 32 непредизвикани грешки. Рафаел приключи с 19 печеливши удари и 34 грешки. На полуфиналите Ферер ще играе срещу Анди Мъри, срещу когото води с 3-2 победи.

През 2006 година Федерер обяви, че ще се бори да има четирите най-престижни индивидуални титли в тениса едновременно и нарече това "Роджър Шлем". Не успя да го постигне, точно както това се случи с Надал на 26 януари. Единствено великият Род Лейвър е успявал да прави истински "Голям шлем" в Откритата ера на тениса през 1969 година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини