Димитров отпадна в петия си мач



19-01-2011 00:00 | Станко Димов
Тръгналият от квалификациите на Откритото първенство на Австралия Григор Димитров приключи своето представяне във втория кръг на основната схема. Единственият българин в турнира от Големия шлем в Мелбърн отстъпи на №19 в схемата и света Станислас Вавринка с 5:7, 3:6, 3:6 след един час и 41 минути игра. За първата ни ракета това бе пети пореден мач.

Гришо допусна ранен пробив, но успя да го върне веднага. След това българинът сервираше добре до 11-ия гейм. В него Вавринка поведе с 40:15 и дочака грешка на тийнейджъра от Хасково, за да пробие пак за 6:5 и да сервира след това за сета. Димитров не се предаде и поведе с 40:0, което му даваше три шанса да вкара частта в тайбрек. Но опитният олимпийски шампион на двойки изравни с три мощни сервиса, а после стигна и до сетпойнт, който реализира с ас след 32 минути игра.

Българинът започна втората част със сервис гейм на нула за самочувствие. Това активизира не само родната агитка, но и част от местните зрители, които започнаха да сканзират „Григор Димитров” с ударения на първите срички на имената му. В треата игра швейцарецът стигна до точка за пробив, но Гришо не трепна и спечели подаването си за 2:1 с мощна и разнообразна игра от всички части на корта. Вавринка, чийто треньор е Петер Лундгрен, стигна до брейк за 3:2, при това на нула, като на финала националът ни направи двойна грешка. По същия сценарий първата ни ракета допусна втори пробив и отстъпваше вече с 2:5. Димитров показа характера си на боец и върна единия брейк. Веднага след това опитният Вавринка пак проби и взе и втория сет, в който хасковлията направи пет непредизвикани грешки и вкара едва 50 процента от първия си сервис.

В третия сет двамата се захапаха от първата точка. Всеки печелеше подаването си в първите три гейма. После Григор поведе с 40:0, но допусна пълен обрат и пробив, след който 19-ият в света негов съперник дръпна с 3:1. След това успя лесно и да затвърди. В играта на Димитров се забелязваха вече и признаци на умора, защото това беше петата му среща в Мелбърн. Въпреки липсата на свежест и проблемите с първия сервис, националът взе подаването си и прекъсна негативната серия от три загубени гейма за 2:4. После Гришо стигна до равенство, но в желанието си бързо да стигне до точка за връщане на пробива, пресили ретура си, а след това стигалият до №9 в света тенисист от Лозана сервира перфектно, за да спаси подаването си. Той взе последния си сервис гейм в турнира на нула. При 5:3 Вавринка застана на линията за начален удар, за да вземе двубоя. Той стигна до мачбол и го реализира с ас.

За класирането си до тази фаза от квалификациите Григор Димитров получава 70 точки за световната ранглиста на АТР, където сега е на рекордното за него 105-о място. Това ще му позволи в класацията на 31 януари да стане първият българин, попаднал сред първите 90 тенисисти на планетата. Освен това Гришо е и единственият наш представител, печелил четири победи на турнир от Големия шлем и едва вторият преодолял първи кръг в някой от тях. Той надигра последователно Матео Виола, Реда ел Амрани, Томас Схоорел и Андрей Голубьов на Australian Open. През 2002 година Радослав Лукаев премина квалификациите на US Open с три успеха, но падна в първия кръг на схемата от Николай Давиденко. А първият българин, играл в турнир от Шлема е Милен Велев, който отстъпи в първия кръг в Мелбърн през 1994 година на Матс Виландер в четири сета.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини