Цветана приключи в два сета



19-01-2011 00:00 | Станко Димов
Цветана Пиронкова загуби от Моника Никулеску от Румъния с 4:6, 1:6 за един час и 36 минути. Двубоят беше от втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Така българката отново не успя да стигне до трети кръг. Тя игра този път с превръзка само на лявото бедро.

32-ата в схемата Цеци започна отлично мача, като поведе с 40:0 след първия си ас в мача. След това последваха две непредизвикани грешки на пловдивчанката, която в крайна сметка допусна пробив. При последното разиграване останаха съмнения, че топката на българката е била добра, но съдийката остана непреклонна. След това румънката затвърди за 2:0. За съжаление играещата форхенд и бекхенд с две ръце Никулеску направи и втори пробив, този път от 0:30. Българската агитка не спря да окуражава Пиронкова и при този резултат. Играта на първата ни ракета се разпадна напълно, тя губеше с 0:4, след като записа 13 непредизвикани грешки срещу само една на съперничката.

Цветана започна да намира себе си и прекъсна негативната серия със сервис гейм на нула, който бе добре дошъл за разклатеното й самочувствие. Последва връщане на единия брейк – при това на нула. За това спомогна и 23-годишната румънка, която започна гейма с две двойни грешки. Мощно „Българи, юнаци!” веднага огласи корт №6. След това първата ни ракета взе драматично подаването си. Тя поведе, но се стигна до 40:40 след очевидна топка в аут на Никулеску, която не бе отсъдена. След това Пиронкова показа обаче характер и спечели разиграване от общо 31 удара, а след това и следващото. Това обезкуражи румънката, която хвърли ракетата си. Агресивната и точна игра на лидерката на националния ни отбор беше възнаградена. Тя изравни 4:4, след като напрпави пробив на 15. Веднага след това обаче Цеци допусна трети пробив. След сбъркан смач на мрежата, тя губеше с 0:40. Успя да спаси два брейк пойнта, но при третата форхендът й излезе в аут. Никулеску сервираше за сета, но преди това поиска лекарска помощ заради проблеми с коремни мускули. В гейма нова грешка на лайнсмена даде аванс на съперничката от 30:15. После Моника стигна до два сет пойнта. Тя реализира първия, след като форхендът на българката спря в мрежата. Сетът продължи 51 минути.

Втората част отново започна с пробив в началния удар на Пиронкова. В дългите разигравания 85-ата в света Никулеску само се защитаваше и чакаше грешка на съперничката. Така тя затвърди за 2:0 гейма. Нещата тръгнаха пак от развала към провала (по Стоян Михайловски) след втория допуснат пробив. Цветана спаси два брейк бола, но после направи двойна грешка. След форхенд в аут българката вечце губеше с 0:3. Веднага след това пловдивчанката се посъвзе и върна единия пробив. Радостта беше краткотрайна – Цеци загуби за трети път подаването си в сета, този път на нула. В шестия гейм тя опита да се задържи по някакъв начин, като поведе с 30:0 при сервис на съперничката. Но след три непредизвикани грещи на Пиронкова се стигна до 1:5. Цветана спаси два мачбола в заключителния гейм, но при третия прати форхенда си в аут.

В мача българката записа 44 непредизвикани грешки и 14 уинъра. За участието си в Австралия на сингъл Пиронкова взема 32 000 австралийски долара и 100 точки за световната ранглиста, т.е. защити точките си от миналия сезон, но изпусна голям шанс да продължи напред срещу съперничка от не особено висока класа.

На двойки Цветана и Тамира Пашек от Австрия играят в четвъртък срещу №5 в схемата Кара Блек (Зимбабве)/Анастасия Родионова (Австралия).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини