Федерер взе 67-ата си титла



08-01-2011 00:00 | Станко Димов
Вторият в ранглистата на АТР и схемата на турнира в Доха, Катар, Роджър Федерер го спечели за трети път. На финала между 29-годишни играчи, които бяха наблюдавани от своите съпруги, той се наложи над Николай Давиденко от Русия с 6:3, 6:4 за един час и 20 минути игра. За Фед Екс това бе титла №67 в 95-ия му финал. Цялата седмица в катарската столица той не само не загуби сет, но и не допусна пробив в петте си мача.

Швейцарецът реши да не губи време с проучване. След като спечели подаването си, той проби на нула защитаващия трофея си Коля. И след като затвърди, само за осем минути сетът за Роджър беше преполовен – 3:0. Руснакът подобри подаването си и спечели първия си гейм след това. Федерер понамали темпото и не беше вече толкова агресивен при посрещането. При 5:2 бащата на близначки стигна до два сетбола при сервис на Давиденко. Руснакът ги неутрализира с добре пласирани начални удари. Същото се повтори при третата и четвъртата му възможности. В крайна сметка след шест спасени сетпойнта, Николай взе гейма, който продължи над 12 минути. После базелчанинът стигна до нови две точки за спечелване на частта и реализира още първата, за да вземе сета за 40 минути.

В следващия всеки печелеше подаването си без голямо напрежение до деветия гейм. Тогава Федерер поведе с 40:0 след двойна грешка на руснака и направи пробив още при първата възможност след форхенд в аут на Коля. След това рекордьорът по титли от Големия шлем сервираше за мача при 5:4. На бърза ръка Роджър стигна до три шампионски точки и приключи още при първата! Той приключи с 25 уинъра (5 аса) и 15 непредизвикани грешки (2 двойни). При руснака показателите са 17-18.

„Големи тенисисти играха в Доха. И Рафа, и Цонга и Давиденко. Той преди беше в Топ 10 и днес показа защо Радвам се, че спечелих за третипът тук. Надявам се това да е знак, че ме очаква успешна година”, заяви преди награждаването бащата на близначки. РФ получи чек за 177 000 долара и взе 250 точки за ранглистата.

Неговата 67-а титла (16 от тях от Големия шлем) го прави естествено най-успешния действащ тенисист. За справка Рафаел Надал има 43 купи и 56 финала общо на сингъл в кариерата си. Роджър Федерер е на четвърто място във вечната ранглиста по трофеи, където води Джими Конърс.

Топ 5 по титли в мъжкия тенис
1. Джими Конърс (САЩ) – 109
2. Иван Лендъл (ЧССР/САЩ) – 94
3. Джон Макенроу (САЩ) – 77
4. Роджър Федерер (Швейцария) – 67
5. Пийт Сампрас (САЩ) – 64.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини