Коля пак победи Рафа



07-01-2011 00:00 | Станко Димов
Николай Давиденко ще защитава титлата си на турнира в катарската столица Доха. Четвъртият в схемата руснак надигра световния номер едно Рафаел Надал с 6:3, 6:2 за един час и 24 минути в повторение на миналогодишния финал. Така той вече води с 6-4 победи срещу испанеца. В спор за купата във форма на ловен сокол Николай ще играе с Роджър Федерер.

Рафа започна добре мача и направи пробив на нула за 2:1. Но Коля тутакси го върна и тук някъде испанският левичар загуби увереността си. Той започна да прави непривично много непредизвикани грешки, първия му сервис не вървеше, липсваше му характерната непримиримост и в резултат на това Надал изглеждаше унил. Давиденко стигна на три пъти до точка за нов брейк и накрая успя за 5:3. След това руснакът сервираше за сета и го приключи с ас, за което бе аплодиран от съпругата си Ирина и своя брат и треньор Едуард.

Четвъртият в схемата руснак започна с пробив и втората част, а след това го затвърди за 2:0 гейма. После Рафа повика физиотерапевт и обясни, че е неразположен, но специалистът му отговори, че няма са какво да му помогне в момента. 29-годишният Давиденко направи втори пробив и така спечели шестия си пореден гейм в мача. Ударите на световният номер едно нямаха тайминг и №22 в ранглистата го проби за трети път в сета.

При 5:0 Коля застана на линията за начален удар, за да затвори двубоя. Надал отърва нулата и прекъсна негативната серия от осем загубени гейма, след като реализира четвъртия си брейк пойнт в гейма и мача. За това му помогна и съперникът, който направи две двойни грешки – също първите в срещата. При 5:2 Давиденко отново сервира за място на финала. Испанецът поведе с 40:0, но руснакът изравни. Рафа стигна и до четвърта точка за пробив, но отново не успя да я завърши. След това Николай получи трети мачбол (след два в предишния гейм) и го реализира с мощен втори сервис в тялото на съперника.

Давиденко и Федерер са играли 16 пъти, като рекордьорът по титли от Големия шлем има 14 успеха. Но тенисистът от Северодонецк победи Роджър за последен път точно на полуфинала в Доха през 2010 година с 6:4, 6:4. Двамата са играли на същата фаза в Катар и през 2005 година. Тогава швейцарецът се наложи с 6:3, 6:4, а после вдигна и купата.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини