Наказват Томич за симулация



16-12-2010 00:00 | Станко Димов
Смятаният за един от големите таланти в съвремения тенис Бърнард Томич е заплашен от дисквалификация от австралийската федерация. Причината за това е, че е заподозрян в симулация, съобщава официалният сайт на федерацията на Зеления континент.

Преди дни юношеския шампион он Australian Open през 2008 година отказа участие в турнира за „уайлд кард” за турнира от Големия шлем в Мелбърн, защото бил контузен. Ден след това роденият в Щутгарт 18-годишен играч от хърватско-босненски произход направил двучасова тренировка.

Директорът на Откритото първенство на Австралия Крейг Тили вече заяви, че ако това е вярно, Томич (наричан от австралийците Томик) няма да получи покана за основната схема на турнира. Федерацията събира данни и вече намекна, че при потвърждение на симулацията, го очаква спиране от участие турнири за определен период.

Това няма да бъде първата дисквалификация за зле възпитания талант. През март 2009 година той бе наказан да не играе един месец от ITF заради самоволно напускане на корта. На състезание в Пърт бащата Джон Томич накарал синчето си да излезе от игрището в мача срещу Маринко Матошевич.

Причината била, че съперникът на Бърнард правел редовно фут-фот при сервиса, но арбитрите не го отбелязвали. Таткото не се задоволил само с напускането на отрочето си. Томич старши се скарал жестоко с Матошевич, преди да наругае цветисто съдиите на мача. От местната федерация поискаха разследване на случая и обявиха, че биха приели всяко решение на ITF – дори и отстраняване доживот за заемащия в момента 382-о място в ранглистата тийнейджър.

Томич не си взе бележка. На Australian Open този януари след като загуби от Марин Чилич във втория кръг, той обвини организаторите, че са го прецакали с толкова късен мач, което било направо „смешно решение”. Баща му стигна отново далече, като заяви пред вестник The Australian, че възнамерява със сина си да напусне държавата континент и Бърнард да играе за Хърватия.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини