Петте най-големи мача на 2010 г.



08-12-2010 00:00 | Станко Димов
Мъжката тенис асоциация (АТР) продължава с класациите след края на сезона. Днес е ред на петте най-вълнуващи и запомнящи се двубои през 2010 година. Явно спомените избледняват с времето, защото четири от петте мача са от октомври и ноември.

1. Рафаел Надал – Анди Мъри 7:6(5), 3:6, 7:6(6), полуфинал на ATP World Tour Finals

Двамата тенисисти изиграха невероятен двубой в Лондон. В продължение на три часа и 11 минути пред 17 500 зрители те демонстрираха всички достойнства на аристократичния спорт. Мъри показа най-доброто, на което е способен. В третия сет върна пробив на Рафа при 3:5, а в заключителния тайбрек поведе с 4:1 точки. Това би било достатъчно срещу всеки друг, но не и Надал, който успя да се наложи и да стигне до първия си финал на „мастърс”. „Именно заради мач като този играя тенис”, заяви след него Анди.

2. Новак Джокович – Роджър Федерер 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5, полуфинал на US Open

Ноле не успя да вземе титла от Големия шлем този сезон, но остави отлично впечатление в Ню Йорк. Той отрази два мачбола срещу Федерер и не му позволи да играе за седми пореден път на финала на „Флашинг Медоус”. При 4:5 и 15:40 в петия сет Джокович показа железни нерви и неутрализира заплахата с два уинъра. Накрая триуфира след красиво разиграване от 22 удара след три часа и 44 минути.

3. Джон Иснър – Никола Маю 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68, І кръг на Wimbledon

В тази среща нямаше елегантни и технични разигравани, но резултатът в петия сет е просто потресаващ и счупи всякакви рекорди в тениса, поради липсата на тайбрек в петата част. Освен това се видя мощта на подаването и прекрасната физическа форма и психологическа устойчивост на американеца и французина. Най-дългият мач в историята приключи след 11 часа и 5 минути, играни в три дена. Само петата част беше осем часа и 11 минути – с 98 минути по-дълга от предишния рекорд за най-продължителна тенис среща. Джон заби 113 аса, Никола „само” 103 – първо и второ постижение за всички времена. Двамата удържаха подаванията си цели 168 поредни гейма (от общо 183). Бяха разиграни и невероятните 980 точки. „Този мъж е истински боец. Просто е отвратително, че Никола трябваше да загуби днес. За мен беше огромна чест да участвам в такъв мач”, заяви Иснър след изстрадания си успех.

4. Робин Сьодерлинг – Микаел Льодра 6:7(0), 7:5, 7:6(6), полуфинал на BNP Paribas Masters

Французинът Льодра възхити своите сънародници в парижката зала „Берси”. Дни след като бе загубилр от Григор Димитров в Орлеан, 30-годишният левичар отстрани Джокович и Давиденко, преди да се изправи срещу шведа. Един от последните изпълнители на атрактивния стил „сервис – воле” губеше с 1:4 в третия сет от Сьодерлинг, но успя да направи обрат и да стигне до три мачбола в 12-ия гейм. Там пък Робин включи турбото и се спаси, а после в тайбрека успя да спечели и срещата.

4. Гаел Монфис – Роджър Федерер 7:6(7), 6:7(1), 7:6(4), полуфинал на BNP Paribas Masters

Монфис записа първи успех срещу страховития си съперник в един изключителен двубой. Истинска драма настъпи в заключителния 12-и гейм на третия сет, когато парижанинът отрази цели 5 мачбола на Федерер и вкара срещата в тайбрек, който впоследсствие спечели. За Роджър това беше четвърти случай през 2010 година, когато губи, след като е пропилял точки за спечелване на двубоя. Това се случи срещу Ноле в Ню Йорк, срещу Маркос Багдатис в Индиън Уелс и срещу Томаш Бердих в Маями.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини