Петте открития на сезона за АТР



07-12-2010 00:00 | Станко Димов
Мъжката тенис асоциация (АТР) публикува статия за петте най-големи открития на сезон 2010. Според нея това са носителят на наградата за новак на годината Тобиас Камке (Германия), Ричард Беранкис (Литва), Тимо де Бакер (Холандия), Александър Долгополов (Укранина) и Михаил Кукушкин (Казахстан). За Григор Димитров нито дума.

Самият Камке бе приятно изненадан от наградата на АТР, която получи на 24 години. Той започна годината като №254, а завърши след загубата от Гришо в Хелзинки 66-и в световната ранглиста. Германецът игра трети кръг на Wimbledon, а на Roland Garros тръгна от квалификациите, за да стигне втори кръг.

Беранкис е на 20 години. Той участваше в тренировъчни лагери в Дубай по покана лично на Роджър Федерер. Бившият номер едно в света при юношите започна сезона като 319-и в класацията, а в края се озова на 85-ото място. Това стана не без помощта на Димитров, който загуби на полуфинала в Хелзинки в три сета и посегна на съдията на стола. Впоследствие Беранкис спечели и титлата практически без игра и се изстреля за първи път в кариерата си в Топ 100. Преди турнира във финландсака столица той беше на шест места след Григор, но...

„Ричард може да стане велик тенисист. Той има прекрасна дисциплина и е упорит. Не виждам слаби страни в играта му. Всичко, от което се нуждае, е да продължи да тренира целеустремено. Единственият му проблем е ниският ръст (175 см), което му пречи да играе стабилно от задна линия”, анализира Ник Болетиери своя възпитаник.

Шампионът от юношеския Wimbledon през 2006-а Тимо де Бакер беше наречен от големия Рихард Крайчек „най-големият талант в историята на холандския тенис”. На 22 години върлината от Хага влезе в Топ 50 и завърши сезона под номер 43. Той предизвика фурор с полуфинала в Барселона, където надигра Фереро и Цонга. Освен това стигна до същата фаза в Ню Хейвън и до трети кръг на Wimbledon. 193-сантиметровият Де Бакер, наричан от съотборниците си „Стимо” (нещо като човек под пара), е играл в България на чалънджъра в София през 2009 година.

„От мен очакват много, което е нормално. Опитвам се да не разочаровам моите сънародници и се стремя към победата във всеки мач. Всяка седмица се опитвам да подобря нещо в играта си, за мен няма друг път към върха”, обясни Тимо.

Украинецът Долгополов заяви пък в прав текст, че иска да стане първи в света. През юли 22-годишният Саша стигна до №39 в АТР, а през януари беше 131-и. Той стигна трети кръг в Париж, а две седмици по-късно записа и първия си полуфинал – в Ийстборн.

Роденият във Волгоград Кукушкин представя вече Казахстан. Той завоюва първата си титла, след като надигра на финала в Санкт Петербург своя адаш Южни. Той започна 2010 година като №132, а я завърши като 59-и в света. Михаил ще навърши 23 години на 26 декември.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини