Диа: Контузията ме спря за Australian Open



06-12-2010 00:00 | Станко Димов
Диа Евтимова даде интервю за racketi.com часове преди да замине за подготовка в Брадънтън, щата Флорида. 23-годишната националка отговори на въпроси как вижда изминалия сезон, как оценява няколкото хубави неща, които й се случиха за първи път като професионална тенисистка. Освен това разказва за неприятната контузия, дали има ли време за сериозна връзка и откога се познава с Шарапова.

- Диа, как оценяваш сезон 2010? Много положителни неща ти се случиха за първи път. От Щутгарт в края на април ли започна твоя път нагоре?
Да, оттам. На този турнир направих обрат в първия кръг на квалификациите. Загубих първия сет, във втория падах 1:5 и трябваше да спася няколко мачбола преди да успея да победя украинката (б. а. – Леся Цуренко - 3:6, 7:5, 6:2). Това определено ми помогна да вляза в добър игрови ритъм. Като цяло в средата на сезона се представих най-успешно, но за съжаление в последните му два месеца заради травмата в лявата китка не успях да затвърдя постигнатото преди това.

- Разкажи подробности за Ещорил. Първо влизане в основна схема в турнир на WTA. Какво се промени в играта ти, за да запишеш този успех?
Трите мача в квалификациите в Португалия ми помогнаха за шливоване на отделни елементи от моята игра и ме настроиха към различни стилове. В първия кръг на схемата срещу испанката Сантонха имах добри шансове. Взех първия сет и започнах с пробив втория, но тя в крайна сметка спечели. За този мач още ме е яд, което при мен е рядкост.

- Победи за първи път тенисистка от Топ 100 в Страсбург през май. Какво е чувството и това промени ли самочувствието ти или отношението на околните?
Да надиграх Татяна Малек (тогава №87) с 6:4, 7:5, като правех решителни пробиви в края на сетовете. Не бих казала, че този успех ме промени видимо. Ранкингът е много относително и променливо нещо. Често пъти не отговаряш в даден момент на номера в класацията. Но пък не е лесно и да игнорираш позицията в ранглистата на опонента. А пък има и противнички с ниско класиране, които за даден час или мач играят доста силно, но не успяват да го правят през целия сезон поради различни причини.

- Можеше ли да направиш сензацията срещу Шарапова след това? Ти се познаваш с нея от девическите години. Какви са отношенията ви сега?
Трудно. Тя ме надиграваше със сервиси и ретури. Маша се възползваше, че не успях да сервирам стабилно в този двубой. Все пак мисля, че можеше да се получи по-равностоен мач. Шарапова от дете беше изолирана от своя многоброен екип и почти не комуникираше с никого, както и сега. С нея заедно тренирахме и пътувахме на два турнира за девойки до 14 години и тя от тогава ме помни, макар че мина доста време. В Страсбург си разменихме няколко изречения с Маша, нищо повече.

- На 16 август стана втората действаща българска тенисистка в Топ 200, като зае 197-о място. По-лесно или по-трудно стана за тебе след това?
Това беше определено едно добро начало. Този ранкинг дава възможност за участие в по-големи турнири на WTA Tour. Там всеки мач е много труден, но и точките са повече и с няколко победи можеш да се задържиш на високо място в класацията.

- Как се чувстваше в Ню Йорк при дебюта ти в Големия шлем? Какви впечатления остави у тебе US Open?
По отношение на мача ми в квалификациите срещу Аманмурадова, не успях да покажа добра игра. Тези тридневни прекъсвания на срещата бяха повече в мой минус. Обикновено US Open оставя слънчеви спомени, но при мен и през петте дни, в които бях на турнира, валя дъжд. :)
diya and moya - Нелепата травма ли ти попречи да завършиш сезона доста по-високо в ранглистата?
Определено. Цял месец не можех да играя моя бекхенд с две ръце. На турнирите в Истанбул и Москва изпълнявах само слайс бекхенд, което доста ме ограничаваше. Така че контузията в китката се оказа голяма спънка за мен в края на сезона, когато имах да защитавам и доста точки и гонех участие на Откритото първенство на Австралия.

- Как започна работа с Юлия Салникова-Апостоли?
Запознахме се на турнира в Атина. Тренирах при нея само няколко дни преди Москва, но заради контузията плановете ни се промениха и се прибрах. Веднага щом ми се оправи ръката, тренирахме заедно 2-3 дена и заминах за турнирите в зала в Братислава и Пржеров в опит да се класирам за квалификациите на Australian Open. За съжаление не се получи и няма да играя в Мелбърн. Юлия ми даде добри съвети, също така ми допадна като характер. Сигурно ще ме придружи на някои турнири следващия сезон. Но сега във Флорида съм с баща ми.

- От какво е доволен и от какво не през приключилия сезон твоят баща и наставник д-р Евтимов?
Трябва него да питаш. Знам със сигурност от какво не е – от контузията на китката. Но пък мисля, че е доволен от моята игра и подготовка в момента. За мен баща ми играе доста роли, за което съм му много благодарна.

- Имаше честта да партнираш на Карлос Моя в последния му мач като професионалист. Какви са ти впечатленията от него?
Карлос остави наистина прекрасни впечатления у всички с поведението си на корта и извън него. За мен беше удоволствие да играя с него смесена двойка. Аз лично се изненадах от поканата за това шоу. Може би хората очакваха повече да видят Григор Димитров на това събитие, но се надявам, че поне съм запълнила част от празнината.:)

- Може ли отборът на България за Fed Cup да направи най-сетне пробив и да излезе от тази първа група на Евро-африканската зона?
Прогнозите са много изкусително нещо, но често са доста неточни. Ние играем в една много силна група, от която трудно се излиза. Трябва да отбележа, че и нашият тим обаче е много по-добър сега. Цеци Пиронкова и Елица Костова показаха силна игра тази година, за което ги поздравявам лично.

- За какво ти остава време и за какво не извън тениса?
В живота има етапи. Като избереш своето поприще, цялата ти енергия и време отива главно за него. За щастие тенисът предлага доста разнообразен начин на живот с много пътувания и срещи с различни хора и култури. Обичам да чета, напоследък съм се запалила по исторически книги. Чета и английска класика. Освен това ми харесва да гледам документални филми, най-вече в You Tube.

- А имаш ли време за сериозна връзка от толкова много турнири?
Ха-ха. Човек ако иска нещо, обикновено намира и време. Дали имам такава връзка е друга тема...

- Как ще се готвиш за сезон 2011 и къде ще започнеш участие?
Започвам подготовка в Брадънтън от 7 декември. Ще сме в академията, където хърватката Миряна Лучич тренира. Познаваме от доста време човека, който основа тази академия. Покани ме още на US Open да тренирам безплатно на неговата база. През декември там ще има пет момичета, които са в или близо до Топ 100. За мен ще бъде интересно да играя мачове и да тренирам в такава конкурентна среда. Иначе сезонът започвам с два турнира с награден фонд 25 000 долара във Флорида. Те са в Плантейшън от 10 януари и в Луц сдемица по-късно.
Пожелавам на всички читатели на racketi.com и всички фенове на тениса една интересна 2011 година!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини