Костова на косъм от титлата



05-12-2010 00:00 | Станко Димов
Две точки разделиха Елица Костова от първа титла за 2010 година за нея и за България изобщо. 20-годишната тенисистка направи пробив, сервираше и водеше с 5:4 и 30:15 на унгарката Тимеа Бабош в решителния трети сет на финала турнира на твърди кортове в Бендиго, Австралия, с награден фонд 25 000 долара. След няколко непредизвикани грешки обаче Елица загуби финала с 6:3, 3:6, 5:7.

Двубоят продължи над два часа. player_embedded" alt="Костова">Костова има за какво да съжалява, защото наистина беше на крачка от купата, която заслужаваше. Психическа неустойчивост провали младата ни националка.

„Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха през цялото време. Но най-много на моя любим треньор Педро Перейра за невероятната ни съвместна работа в последните година и половина”, заяви след финала българката.

По подобен драматичен начин тя изпусна успеха на „Алианц къп” в София на 15 септември. Тогава българката отстъпи срещу Мадалина Гойня от Румъния с 6:1, 4:6, 4:6 като във втората част водеше с 4:2, а в третата се стигна до 4:4 гейма.

Малшансът преследва брюнетката, която тренира и живее в Португалия. Това беше пети изгубен финал за Елица през 2010 година. Та отстъпи в мачовете за титлите в Албуфейра (Португалия), Мон де Марсан и Льо Контамен (Франция) и в Уелингтън (Нова Зеландия) на 21 ноември.

От турнира в Бендиго Костова заработи 1666 долара от наградния фонд и 34 точки за световната ранглиста, където в момента е на рекордното за нея 238-о място. Така шансът Ели да стане 14-ата българска тенисистка, играла в Големия шлем, все още съществува. Тя ще бъде на границата на квалификациите за Australian Open. Всичко зависи от това, колко състезателки преди нея ще се откажат.

Елица Костова приключи най-успешния сезон в кариерата си. В него тя за първи път попадна в Топ 300 (на 30 август), записа и първа победа над тенисистка от челните сто - №42 Ярмила Грот.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини