Франция поведе след пълен обрат



04-12-2010 00:00 | Станко Димов
Отборът на Франция е само на една победа от спечелването на десета Davis Cup. На финала в Белград срещу домакина Сърбия „мускетарите" поведоха с 2-1 успеха след срещата на двойки. Микаел Льодра и Арно Клеман се наложиха над Ненад Зимонич и Виктор Троицки, въпреки че губеха с 0-2 сета, а в четвъртия съперниците имаха два скрити мачбола за 5:4. В крайна сметка обиграният дует на гостите, на обща възраст почти 63 години, се наложи с 3:6, 6:7(3), 6:4, 7:5, 6:4 след четири часа и 33 минути игра пред 16 000 зрители.

Сръбското дуо направи пробив за 3:1 гейма при сервис на Клеман. Французинът беше видимо изнервен от публиката, която му пречеше да се съсредоточи преди изпълненията на начален удар. При 5:3 шампионът от „Мастърса” в Лондон Зимонич застана на сервиса. Льодра и Клеман стигнаха до точка за връщане на пробива, но тогава Ненад повиши силата и точноста на началния си удар и практически не даде шансове на съперниците да играят. Гейм и първи сет за домакините след 42 минути игра.

Французите, които са печелили заедно титлата от Wimbledon през 2007 г., изпуснаха отлична възможност за първи пробив в мача в шестия гейм, когато поведоха с 40:15. Троицки не трепна на началния удар, а и Льодра сбърка две волета, за да се измъкнат сърбите и да направят 3:3. После гостите имаха сетбол при 5:4 и 40:30, но Льодра изпрати топката в аут. Веднага след това Зимонич и Троицки стигнаха до брейк след двойна грешка на Клеман. Така Троицки сервираше за 2-0 сета. Французите обаче дръпнаха с 40:15, но се стигна до равенство. След това гостите получиха трета възможност и тогава успяха да върнат пробива и да вкарат частта в тайбрек. Заради бурните освирквания от публиката Льодра повече от две минути не можа да изпълни сервис. Двойките размениха полетата при 4:2 точки за сърбите. Стигна се до 6:3 и домакините взеха частта още при първата възможност след отлично бекхенд воле на Троицки.

Льодра и Клеман направиха два пробива – в първия гейм и за 3:1 в третия сет. Сърбите върнаха първия брейк зи 1:2. Повече пробиви до края нямаше и след сервис гейм на нула на Льодра французите записаха 6:4 и 1-2 части след два часа и 38 минути игра.

Четвъртият сет беше доста равностоен. Домакините изпуснаха златен шанс за пробив в осмия гейм, когато поведоха с 40:15, но съперниците им изравниха след храднокръвна игра на Арно Клеман и се стигна до 4:4. Французите нанесоха тежък удар с пробив за 6:5 след перфектен лоб на Арно. Точно Клеман сервираше за изравняване на сетовете. Той бе убедителен и така се стигна до 2-2 след три часа и 42 минути.

Заключителната част започна с 40:0 за френското дуо при сервис на Зимонич. Сърбите изравниха, но при четвъртата точка за пробив гостите успяха. Залата утихна, Троицки и Зимонич изглеждаха също в шок. В осмия гейм домакините можеха да върнат брейка, но Клеман и Льодра се защитиха и поведоха с 5:3. В десетия гейм френската двойка стигна до два мачбола и спечели двубоя след пълния обрат.

В неделя, от 14 часа българско време, е първият сингъл между първите ракети на двата отбора Новак Джокович и Гаел Монфис, които записаха победи в петък. След това е заключителната среща, за която за момента са заявени Янко Типсаревич и Жил Симон.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини