Клайстерс тенисистка на годината



01-12-2010 00:00 | Станко Димов
Белгийката Ким Клайстерс беше обявена за втори път в кариерата си за тенисистка на годината от WTA. 27-годишната блондинка от Брее направи страхотен сезон. Тя защити титлата си от Откритото първенство на Съединените щати и спечели заключителния турнир на най-добрите в Доха. Освен това взе трофеите в Бризбън, Маями и Синсинати.

Клайстерс получи и приза „В услуга на играчите”, който се дава за човек, помонал много на колегите си в съвета на тенисистките или в други инициативи.

„Наистина е чудесно да взема наградата Player of the Year само година, след като се завърнах на корта. Развълнувана съм от тази новина. Искам да благодаря на останалите тенисистки и на медиите, които са гласували за мен. Втората награда също е много ценна за мене, защото вярвам, че социалните контакти между нас са много важни. Тази година видях много нови момичета, които бяха много мили и се държаха прекрасно с дъщеря и Джейда”, коментира Ким.

Двойка №1 е Хисела Дулко и Флавия Пенета. Аржентинско-италианския дует грабна седем купи през сезона и записа невероятната серия от 17 поредни победи.

Чешката левичарка Петра Квитова изпревари Цеци Пиронкова в битката за новак в елита. Полуфиналистката от Wimbledon успя да влезе в Топ 30, за разлика от българката и това може би е натежало при вота.

Завръщането на годината е за Жюстин Енен. Още в първия си турнир през януари в Бризбън тя достигна до финала, където отстъпи на Клайстерс с тайбрек в третия сет. Белгийката игра финал и на Australian Open, а успя да спечели титлите в Щутгарт и Хертогенбош.

Оттеглилата се Елена Дементиева получи приза за спортсменство „Карън Кранцке”. Рускинята печели в тази категория за втори и последен път в кариерата си.

За хуманистка на годината бе определена Мария Шарапова за ролята си като Посланик на добра воля на ООН. Маша посети Чернобил и дари 250 000 долара на програма за въстановяване на района. Освен това бившата номер едно в света бе излрана от феновете за най-добра и най-модерно облечена тенисистка.

Състезателките гласуваха за най-добър турнир като условия на провеждане. Щутгарт спечели в категорията на премиер състезанията, докато Патая Сити победи в международната категория.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Terra Wortmann Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Хале, Германия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €2,411,390

Official Website | Livescore
Турнир: Cinch Championships
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Куинс Клъб, Лондон, Англия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €2,411,390

Official Website | Livescore
Други новини