Федерер непобедим в Лондон



28-11-2010 00:00
Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер спечели заключителния турнир на осемте най-добри тенисисти в лондонската зала”О2”. На финала той надигра световния номер едно Рафаел Надал с 6 :3, 3:6, 6:1 след един час и 37 минути игра.

29-годишният брюнет от Базел изравни рекорда по титли от „мастърси”, като спечели пета (след тези от 2003, 2004, 2006 и 2007 година). Толкова имат още Лендъл и Сампрас. За това че стана непобеден шампион във финалите на АТР швейцарският ас взе и чек за 1 630 000 долара. Надал пък отново остана без купата от заключителния турнир. Той загуби осма среща от 22 мача срещу Роджър, но в последните два сезона балансът е 2-1 в полза на бащата на близначки.

Двамата колоси на световния тенис печелеха убедително своите сервис геймове в началото на двубоя. Федерер стигна до точка за пробив в осмия гейм и я реализира с бекхенд по диагонала, за да поведе с 5:3. След това сервираше за сета и го спечели на нула, за да вземе аванс след 32 минути игра. Това бе девети пореден сет за Роджър в Лондон.

Надал стигна до първите си точки за пробив при 40:15 в четвъртия гейм. Той успя при втория шанс, след като съперникът изкара топката в аут. След това се стигна до 30:30, но две грешки на швейцареца позволиха на световния номер едно да затвърди за 4:1. Рафа не сгреши до края при своето подаване и изравни частите след един час и шест минути игра. Федерер загуби първи сет в турнира.

Дебненето продължи и в решителната част. В четвъртия гейм Федерер стигна до точка за пробив от 15:40 и го направи,след като форхендът на Рафа не намери очертанията на корта и рекордьорът по титли от Големия шлем поведе с 3:1. В следващата игра се стигна до дюс, но швейцарецът игра хладнокръвно и затвърди брейка с шестия си ас в мача. Последва втори пробив за Роджър и при 5:1 той сервираше за титлата. Поведе на бързо с 40:15 и реализира втория мачбол с топспин форхенд.

Федерер вдигна победоносно ръце и прие овациите на 17 500 зрители в зала”О2”. Сред звездите, които го подкрепяха личаха имена като Тиери Анри, китариста на Ролинг Стоунс Кийт Ричардс и актьора Кевин Спейси.

Роджър спечели невероятните 92 процента от разиграванията на свой първи сервис и отстъпи само 13 точки при свое подаване в двубоя.

"Щастлив съм от успеха. Знам, че не мога да разваля почивката на Рафа, защото той направи един невероятен сезон, за който всеки тенисист би мечтал", каза новият шампион в Лондон.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Други новини