Григор на четвъртфинал след 3 сета



25-11-2010 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Григор Димитров се класира на четвъртфиналите на чалънджъра в Хелзинки с награден фонд 106 500 евро плюс гостоприемство. Той надделя в драматичен двубой над Константин Кравчук от Русия с 6:3, 5:7, 7:5, който продължи два часа и половина в зала „Талин” във финландската столица.

Димитров започна с убедителен сервис гейм. При следващото му подаване Кравчук стигна до точка за пробив, която лидерът на националния ни отбор отрази и стигна до 2:1. Последва епична битка, в която тийнейджърът от Хасково успя да реализира пробив при шестата си възможност, в гейм, продължил 12 минути. Гришо затвърди набързо срещу извадения от равновесие съперник, за да поведе с 4:1. До края всеки печелеше подаването си и българинът затвори сета в своя полза след 40 минути игра.

Още в първия гейм на втората част Димитров можеше да нанесе важен психологически удар, но от 40:15 позволи на руснака да спечели подаването си. Веднага след това Кравчук направи и пробив за 2:0. Хасковлията най-сетне прекъсна негативната си серия и направи 1:3, след като показа характер и отрази три брейк пойнта на съперника. При 2:5 Григор поиска физиотерапевт на корта. После българинът спечели подаването си и застави Константин Кравчук да сервира за сета. Притиснатият до стената Димитров заигра на върха на възможностите си, поведе с 40:0 и върна пробива при втората възможност, за да се стигне до 4:5. В следващия Гришо направи малко чудо, като отрази цели пет сетбола на руснака, преди да вземе сервис гейма си и да изравни резултата. Кравчук спечели подаването си и първата ни ракета застана на линията за начален удар с идея да вкара частта в тайбрек. За съжаление българинът отново сервира слабо и се стигна до 15:40, след което руският тенисист реализира шестия си сетбола и изравни общия резултат.

Заключителната част започна със сервис гейм на нула на Кравчук. В третия Григор стигна до точка за пробив, но не успя да го осъществи. Двамата тенисисти продължиха да печелят подаванията си. В деветият гейм Димитров отново стигна до брейкпойнт, но пак не съумя да го реализира. Така се стигна до 4:5 и българинът сервираше за оставане в двубоя. Той не трепна и взе гейма на 15. Веднага след това поведе с 40:15 и този път успя да направи пробив за 6:5. Сега вече Гришо сервираше за мача. Последва гейм на нула и Димитров записа изстрадана победа.

Така първата ни ракета си осигури 3100 евро от наградния фонд във Хелзинки и 25 точки за световната ранглиста, където е №112. На четвъртфиналите съперник на Гришо е Юлиян Райстер от Германия. 24-годишният немец е точно след национала ни в класацията – 113-и. Димитров е играл веднъж срещу Райстер пред повече от две години. В дебюта на Гришо в турнири на АТР в квалификациите в Базел в края на октомври 2008 година той отстъпи на този съперник с 2:6, 2:6.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини