Хръбати се отказа, аплодиран от Анна и Томас



23-11-2010 00:00 | Станко Димов
Най-добрият словашки тенисист в последните години Доминик Хръбати неочаквано обяви, че се оттегля от корта. Това изявление 32-годишният спортист направи веднага след демонстративния мач в Братислава.
В него Доминик игра със своята сънародничка и съименичка Доминика Цибулкова срещу звездната двойка Анна Курникова/Томас Мустер. В самия двубой четиримата повече се шегуваха и приказваха, отколкото играха тенис.

След края Хръбати взе микрофона и направи съдбовното изявление. „С нетърпение очаквам да започна нова глава в моя живот. В края на декември с моята съпруга очакваме първото си дете и затова искам да имам повече време за семейството ми. Затова спирам с тениса”, заяви достигалият до №12 в света бивш полуфиналист на Roland Garros, наричан от колегите си Доминатора.

В своята кариера тенис ветеранът е извоювал шест титли от турнири на АТР, последната от които е в Марсилия през 2004 година. Той има и трофеи на двойки. Два пъти е печелил за Словакия турнира за смесени отбори „Хопман къп” – през 2005 година с Даниела Хантухова и през 2009 година с Доминик Цибулкова. В 14-годишната си професионална кариера е спечелил 7 065 241 долара.

В последните години контузии извадиха Доминик от елита. В момента на оттеглянето си той е №417 в световната ранглиста. Последната титла на Хръбати е от София. Тя датира от 26 април 2009 година. На чалънджъра „Загорка къп” словакът и Давид Шкох от Чехия взеха купите на двойки, след като надиграха на финала на ТК Левски Питър Лучак (Австралия) и Джеймс Оукланд (Великобритания) с 6:2, 6:4. На единично Доминик победи в първия кръг Константинос Економидис (Гърция) с 6:3, 6:7(6), 6:0, но на осминафиналите отстъпи на Александер Сидоренко (Франция) с 3:6, 1:6.

Любопитен факт за Доминик е, че до 11-годишна възраст е бил състезател и по ски-алпийски дисциплини. Тогава чак решава да се посвети на тениса. Играе отлично хокей на лед и всяка година участва в традиционните благотворителни срещи на пързалката между тенисисти от Чехия и Словакия .

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини