Неделчева на исторически финал в Париж



06-11-2010 00:00 | Станко Димов
Петя Неделчева за първи път в кариерата си се класира на финал на турнир от най-престижната верига в бадминтона – Супер сериите. Това стана на двойки на състезанието в Париж с награден фонд 200 000 долара. Българската прима и руската й партньорка Анастасия Руских, който са водачки в схемата, надиграха непоставените Камила Рютер Юл и Кристина Педерсен от Дания с 18:21, 21:15, 21:16 след един час и десет минути игра.

В началото скандинавките взеха малка преднина и я задържаха до задължителната почивка, която дойде при резултат 9:11. Петя и Настя успяха да изравнят за 16:16, а по-късно за първи и единствен път в гейма поведоха с 18:17. След това първите в схемата бадминтонистки обаче загубиха четири последователни разигравания, а с това и гейма, който приключи след 21 минути игра.

Във втория Юл и Кристенсен поведоха с 3:0. Славянският дует успя да изравни резултата при 6:6, а после и поведоха с 9:6, след като направиха седем последователни точки. Паузата дойде при 11:9 за Неделчева и Руских. Те продължиха да налагат волята си и затвориха гейма при резултат 21:15.

В контрагейма европейските вицешампионки дръпнаха с 3:0, а после авансът им срещу датчанките набъбна на 6:2 и 9:4 точки. Едноминутната почивка настъпи при 11:7 за Петя и Настя. След това те просто отказаха съперничките и при 17:10 вече беше ясно кой ще играе на финала. При 20:14 десетите в света стигнаха до половин дузина точки за спечелване на мача.При третото разигравен Неделчева и Руских триумфираха.

"Чудесно е, че успяхме да победим най-силната датска двойка. В третия гейм ги пречупихме. Те се и поумориха, защото и двете играят и смесени двойки. Кръстът ме боли много, дано да мога да играя на ниво на финала", заяви за racketi.com Петя.

Според треньора на българката Орлин Цветанов тя е играла фантастично, въпреки че е с прищипан нерв на кръста от два дена.

В спора за титлата в Париж в неделя Петя и Настя се изправят срещу третите в схемата Дуанганон Ароонкесорн и Кунчала Воравишичайкул от Тайланд. Двете двойки не са се срещали до момента. Азиатките в момента са 12-и в световната ранглиста.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини