Дементиева спря с тениса



29-10-2010 00:00 | Станко Димов
Олимпийската шампионка Елена Дементиева ненадейно обяви, че приключва с кариерата си. 29-годишната рускиня съобщи това след загубата си от Франческа Скиавоне с 4:6, 2:6 на заключителния турнир на най-добрите в Доха, Катар.

„Това беше последното ми състезание и последният ми мач. Благодаря на всички тенисистки за годините, прекарани заедно и всичките тези чудесни спомени. Благодаря на моя мениджър и верните ми фенове. Благодаря и на майка ми Вера, без която нямаше да постигна всичко това и на която дължа всичко. На тези години една жена трябва да мисли вече за различни неща”, заяви на корта през сълзи Лена.

Сълзи имаше и в очите на излезлите да я изпратят звезди като Звонарьова, Клайстерс, Пенета, Скиавоне, Возняцки и др. Благодарност от името на WTA изказа президентката Стейси Аластър.

Дементиева е родена на 15 октомври 1981 година в Москва. Започва да играе тенис на седем години, а професионалистка става през 1998-а. Тя е спечелила 16 титли и олимпийски златен медал от Пекин. Този сезон Елена победи на турнирите в Сидни и в Париж в зала.

Тя има два загубени финала в Големия шлем през 2004 година, когато отстъпва на Roland Garros на Анастасия Мискина и после на US Open срещу Светлана Кузнецова. Стигна до 03 в световната ранглиста през 2009 г. В цялата си кариера московчанката е записала 576 победи (последната беше срещу Стоусър в четвъртък) и 273 загуби. От наградни фондове е спечелила над 14 милиона долара.

Тя обясни още, че сега ще има повече време, защото следва журналистика в московски университет. Лена призна, че ще играе тенис от време на време.

Ето и единственото интервю на Елена Дементиева пред български журналист.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини