Акселсен: Мечтая да стана №1 като Возняцки



08-10-2010 00:00 | Станко Димов
Датският бадминтонист Виктор Акселсен е роден на 4 януари 1994 г. в Одензе. Той привлече вниманието на специалистите, когато стана световен шампион за юноши в Мексико през април. 186-сантиметровият скандинавец играе на турнира в София, където тръгна от квалификациите. Акселсен се съгласи да даде интервю за racketi.com.

- Виктор, как видя първия си мач в основната схема срещу англичанина Д ‘Крус?
Смятам, че играх добре и заслужено спечелих (21:11, 21:11). Показах отлична скорост на придвижване и направих доста печеливши удари от смач. Но турнирът едва сега започва.

- Уморен ли си, след като започна от квалификациите?
Не, така навлизам в ритъм. В пресявките имах труден мач срещу вашия най-силен играч (б.а. – Красимир Янков), но успях да го победя в два гейма. После ми беше по-лесно.

- Какво мислиш за Откритото първенство на България?
За първи път съм в София. Турнирът е силен, има добра организация. Но съдиите не изглеждат много опитни за съжаление.

- Играеш заедно с Петя Неделчева в клуб „Одензе”. Тренирате ли заедно?
Петя е страхотна състезателка от световна класа. Не, не сме играли на тренировки. Тя пристига в Дания само за клубните срещи от шампионата.

axelssen - Преди дни игра в първенството срещу твоя идол Питър Гейд. Каза ли ти нещо след мача?
За мен беше много вълнтуващо преживяване. Загубих срещата, но мисля, че играх добре. Питър е невероятен бадминтонист, въпреки че вече е на 33 години! След мача ме поздрави и ми каза, че мога да стигна далече, ако продължавам да се развивам все така.

- Очакваше ли световната титла в Гуадалахара?
Откровено казано не. Но преди индивидуалния турнир в Мексико беше отборното състезание. В него натрупах опит и самочувствие, а и видях играта на основните ми съперници. После трябваше да победа шестима азиатци, за да спечеля златния медал, което ме прави много горд.

- Експертите те определят като надеждата на Европа за трофей и при мъжете...
Рано е да се каже. Но амбициите ми са да стана световен първенец и при големите. Чака ме обаче много работа за физика, техника, тактика и психическа устойчивост. Колкото до азиатските бадминтонисти – показах, че не са непобедими. Не се страхувам от никого на корта.

- Имаш сериозни спонсори на тази крехка възраст, как го постигаш?
Благодарение на консултантската компания KPMG пътувам по турнирите по цял свят. Те ме финансират изцяло. HEAD пък ми дава пълна екипировка. Имам и още няколко по-малки спонсори, които също ми помагат. Датската федерация също стои зад мен. Така че не мога да се оплача в това отношение.

- Твоята съгражданка Возняцки оглави световната ранглиста в тениса. Познаваш ли я?
Да и тя е от Одензе наистина, но не се познаваме лично. Каролине е четири години по-голяма от мен и тренираме на различни места. Много се радвам за нея. Това е огромен успех и за целия датски спорт. Мечтая и аз да стана номер едно в бадминтона!


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини