Пиронкова отстъпи на Шарапова



03-10-2010 00:00 | Станко Димов
Цветана Пиронкова загуби и третия си мач срещу Мария Шарапова. На големия турнир в Пекин на твърди кортове с награден фонд 4,5 милиона долара 12-ата в схемата рускиня спечели в оспорван двубой срещу първата ни ракета с 6:4, 7:6(5) след два часа и осем минути игра. Българката отрази цели три мачбола преди да капитулира.

Цеци спечели първия гейм, въпреки че успя да вкара само един първи сервис. В третия обаче Маша стигна на два пъти до точка за пробив – втория път след двойна грешка на пловдивчанката, и проби. В петия гейм българката спаси нов брейкпойнт преди да вземе подаването си за 2:3. Веднага след това Пиронкова стигна до точка за пробив след двойна грешка на Шарапова. Но рускинята веднага я неутрализира с ас и после спечели сервис гейма си. Бившата номер едно поведе с 40:15 и направи втори пробив за 5:2. Полуфиналистката от Wimbledon върна единия, а после спечели на нула подаването си. В заключителната игра Цеци поведе с 30:15, но Мария стигна до сетбол. При него направи двойна грешка, но след това достигна до втора възможност и я оползотвори с ас. Частта продължи 46 минути.

Шарапова започна с пробив и втория сет. Негативната серия на първата ни ракета продължи. В третия гейм тя отрази три брейкбола, но в крайна сметка отстъпи и резултатът стана 0:3. След четири поредни загубени гейма Пиронкова успя да върне единия пробив, а след това най-сетне спечели и сервис гейма си за 2:3. В осмия гейм 23-годишната пловдивчанка поведе с 40:0 и върна и втория брейк след двойна грешка на Маша – 4:4. За съжаление обаче рускинята стигна до точки за пробив и го реализира в следващия гейм. След това Шарапова сервираше за мача. Тя стигна до две точки за приключването му. Цеци ги отрази и после съумя да върне пробива за 5:5. След това взе сервис гейма си на нула и за пърив път в сета поведе. В 12-ия гейм най-богатата спортистка в света направи две двойни грешки, но успя да спечели и да вкара сета в тайбрек. В него Мария поведе с 3:0 точки. Размяната на полетата дойде при 4:2 за рускинята. После българката изравни за 4:4. При 6:4 Шарапова стигна до нови два мачбола. Първата ни ракета отрази първия, но после при свой сервис се предаде.

Цветана завърши мача с 57 процента вкаран първи сервис срещу 68 на съперничката. Пловдивчанката направи четири двойни грешки и нито един ас срещу седем двойни за Маша и четири аса (два от втори сервис).

"Срещу мен днес имах много силна съперничка - каза след мача Шарапова. - Освен това беше много горещо и слънчево със силен вятър. Трябва да намаля броя на непредизвиканите грешки, за да съм по-стабилна. Имам проблеми със сервиса, защото трябваше да променя цялото движение след операцията на рамото".

За участието си в Пекин Пиронкова взе 10 340 долара и пет точки за световната ранглиста, където е №32. С Пекин приключи сезонът на твърди кортове за българката. Тя планира да участва в турнира в зала в Москва от 18 октомври, където миналата година достигна четвъртфинал. Възможно е обаче да играе и в някое от двете състезания на закрито в Европа преди това – в Линц или Люксембург.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини