Джокович най-сетне спря Федерер



12-09-2010 00:00 | Станко Димов
Третият в схемата Новак Джокович е вторият финалист на US Open. 23-годишният сърбин победи Роджър Федерер за първи път в четвъртата им поредна среща в Ню Йорк с 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5. Мачът продължи три часа и 44 минути, а Ноле спаси два мачбола в петия сет, преди да спечели епичната битка. За швейцареца разочарованието е огромно, защото няма да спори за титлата на „Артър Еш” са първи път след 2003 година. Белградчанинът се изправя днес в спора за титлата срещу Рафаел Надал .

В първите четири сета Роджър печелеше своите с надхитряне в края, докато Джокович използваше слабата концентрация на съперника във втората и четвъртата части и изравняваше резултата. Сърбинът се удари по главата няколко пъти с ракетата след грешка в края на третия сет. Малко след това започна неудържимия му възход в полуфинала.

В петия сет Ноле започна да ниже форхенд уинъри, рекордьорът по титли от Големия шлем не му отстъпваше също. Двамата направиха най-добрата част може би на целия турнир. При 5:4 Федерер стигна до два мачбола, но не съумя да затвори двубоя. В 11-ия гейм белградчанинът на свой ред поведе с 40:15 и проби, което се оказа решаващо. В последния гейм Брюнета от Базел достигна до точка за връщане на пробива, но не съумя да го направи и Джокович триумфира.

„Това е един от тези мачове, които ще помниш до края на живота си. Не само защото си спечелил срещу един от най-великите в тениса, но и защото си отразил мачболи и въпреки условията си играл отлично, за да спечелиш един трилър. При мачпойнтовете замижавах и нансях ударите, но явно имах и късмет, за да успея”, обясни след мача Джокович.

Надал води с 14-7 победи срещу Ноле. Но последните им три срещи са завършили с успех на сърбина. За последно двамата играха в групите на финалния турнир на най-добрите „Мастърс” в Лондон миналата есен. Джокович надделя със 7:6(5), 6:3. Интересно е да се спомене, че на твърди кортове в Северна Америка двамата са играли общо шест пъти. Само веднъж Рафа е печелил в тези сблъсъци – в първия в Индиън Уелс през 2007 г. с 6:2, 7:5.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини