Федерер - Надал? Наистина ли е толкова велико съперничеството им?



04-11-2010 19:03 | Николай Драгиев

Повечето специалисти, а и фенове смятат, че най-великото съперничество в тениса се случва тъкмо в нашето време. То започна през 2004 г. и продължава до днес.

Това е битката между Роджър Федерер и Рафаел Надал. Всички са убедени, че техният дуел е най-велик за всички времена.

Трябва обаче да си зададем един въпрос. Наистина ли това съперничество е чак толкова впечатляващо?

Бьорн Борг-Джон МакЕнроу. Пийт Сампрас-Андре Агаси. Надал Федерер. В моите очи сблъсъкът на "Федал" не превъзхожда първите две. Ето и съображенията ми за това твърдение:

1. Липса на оспорвани двубои

Двамата са играли 21 пъти до момента, но надали повече от шест от тях са били наистина напечени и равностойни. Финалът на Уимбълдън 2008 г. може би е най-великият за всички времена, но сблъсъците на Борг-МакЕнроу и Агаси-Сампрас бяха белязани с много повече епични битки.

Доста малко от мачовете между Федерер и Надал са били особено оспорвани, по различни причини. Така например финалът на турнира в Хамбург през 2007 г. Тогава Федерер печели 2-6, 6-2, 6-0 на клей. По този начин той прекъсна серията от 81 поредни победи на червено за Надал. Това е един от най-показателните примери за съперничеството на Надал и Федерер.

2. Качество на играта


Магьосниците са призвани да сътворяват още по-изумителни неща. Не така обаче стоят нещата, когато говорим за двубой на Фед и Рафа. Много малко от техните срещи са белязани от фантастичен тенис, а по-скоро с вбесяващо количество непредизвикани грешки.

3. Липса на достатъчно спортна злоба

Определено Федерер и Надал се уважават твърде много и понякога те не показват достатъчно спортна злоба един спрямо друг. На корта МакЕнроу бе готов да убие Борг, същото се отнася за Агаси и Сампрас.

Заради липсата на тази спортна злоба особено у Федерер, то реалното съперничество с Надал, така и не се получава в повечето случаи.

С всичко казано дотук спокойно може да заключим, че Федерер и Надал все още не са произвели "най-великото" съперничество в историята на тениса.

Въпреки това всички ние сме благословени, че можем да се насладим на играта на тези изключителни тенисисти.



Майкъл Кансенти, блогър




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини