ВИДЕО: Изумителната еволюция в сервиса на Надал



12-11-2010 16:08 | Николай Драгиев

Още от детските си години Рафаел Надал непрекъснато работи над своя сервис и се старае да го подобрява.

Неговата цел е той да стане по-ефективен. Във видеото, можете да проследите как се е развивал този удар при световния номер 1.

На 11 г. Надал изпълнява началния удар с минимални усилия и това разбира се не му носи особено много позитиви.

Той въобще не успява да затрудни максимално опонента, да постигне тактическо предимство или дори да си отвори корта за атака. Това е просто начин да вкара топката в игра.

През 2005 г. Надал печели за първи път Откритото първенство на Франция и движението му при сервис вече е еволюирало в опита му да го подобри.

По това време той блести основно на клей. Вече има и подобрение. Със своя сервис той успява да затрудни в известна степен противника или да си отвори корта за атака.

Тогава приоритетът му е да вкарва повече първи сервис в игра.

През 2008 г. техническото подобрение на неговото изпълнение, вече е огромно. След поредния успех на "Ролан Гарос", той вече иска да спечели Уимбълдън и за тази цел има нужда да взима повече лесни точки.

В този момент той променя и изпълнението си на форхенд, което е с по-бързо движение на ръката, за да е по-ефективно на трева и твърд корт.

Рафа вече не се стреми да поддържа висок процент първи сервис за сметка на по-голямата скорост. А това значи повече лесни точки в неговата сметка.

Въпреки това техниката му не е перфектна и той е далеч от пълния си потенциал в това отношение. Само че дори и този факт не го спря да спечели Уимбълдън и Australian Open.

2010 г. вече е кулминацията на петгодишния тежък труд на Надал. Сервисът му вече е много по-бърз, ефективен и дори постига асове. С новата техника, която е възприел, той постига много по-добро пренасяне на тежеста на тялото и това генерира мощта в началния му удар.

Скоростта, която постига също е впечатляваща. На US Open той изуми всички с ефективността на сервиса си.


Патрик Муратоглу




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини