Цвети Пиронкова - втората най-прогресираща в света



14-11-2010 13:10 | Николай Драгиев

Цветана Пиронкова зае второ в класацията за прогрес през годината на Женската тенис асоциация (WTA), пише "7 дни спорт". 22-годишната пловдичанка се е изкачила с 64 места в световната ранглиста през 2010 г., което е най-доброто представяне на българка в тази класация и второ постижение в света. Тя започна сезона на 99-о място, а завърши на 35-а позиция.

Най-доброто й постижение през годината бе 31-о място, но в последните месеци тя изживя лек спад. Единствено австрийката Ярмила Грот има по-голям прогрес от ракета №1 на България. Тя се изкачи със 70 места - от 112-о до 42-о.

2010 г. бе най-успешната в кариерата на Пиронкова досега. Тя не се представи особено убедително в повечето от турнирите, в които игра. През юли обаче пловдивчанката постигна най-големия успех на българския тенис, след като достигна полуфинал на "Уимбълдън". Постижението й донесе 900 точки, което е повече от половината от актива й в момента - 1722 т.

Така Пиронкова за втори пореден път попада в класацията. Миналата година тя бе най-регресиращата тенисистка в топ 100, след като се срути от 44-о на 99-о място (55 места).

Разбира се догодина Цвети е заплашена отново да влезе в негативната класация, ако не успее да се представи на ниво на Уимбълдън.

 

СЕЗОНЪТ ПРИ ЖЕНИТЕ В ЦИФРИ!

 

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ГОДИНАТА НА ЖЕНИТЕ - РАВНОСМЕТКАТА!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини