Със сълзи на очи - Карлос Моя официално се отказа от тениса



17-11-2010 17:54 | Николай Драгиев

Бившият номер 1 в света Карлос Моя официално се отказа от тениса. Той намекна това още при гостуването си в България преди броени дни, но сега то вече е факт. Разбира се то не е "доброволно" за 34-годишния състезател. Проблеми с крака обаче не дават възможност на големия шампион да се представя на нивото, на което желае.

Моя ще каже "чао" на публиката през декември на заключителен турнир в Севиля. Той призна, че това не е начинът, по който му се е искало да се прости с играта: "Исках да се сбогувам с публиката по друг начин, ако може на някой голям турнир.

"Смятам че съм още млад и мога да играя," коментира Моя, който сега щял да се концентрира в отглеждането на своята дъщеричка Карла.

"Знам, че никога не бих могъл да се възстановя. С оглед операцията се появиха и доста други болежки, които предопределиха решението ми," коментира през сълзи Моя.

Един от най-любопитните факти около Карлос Моя е, че той играе с дясна ръка, но всъщност е левичар. Тъкмо противоположното на Рафаел Надал.

През март 1999 г. той стана първият оглавил ранглистата на АТР от 1973 г. насам. Там той се задържа едва две седмици обаче.

През 2004 г. в Севиля той побеждава Анди Родик в страхотен двубой и носи Купа "Дейвис" на Испания.

Година по-късно серия контузии го изхвърлят от топ 10. За последно този сезон той игра на турнир в Мадрид, където отстъпи на Бенямин Бекер. Същият този Бекер бе и последният съперник на великия Андре Агаси...

Иначе Моя завършва кариерата си с 575 победи и 319 загуби.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини