Анди Мъри заслужи уважение, въпреки загубата



28-11-2010 17:44 | Станко Димов

Загуба пред родна публика със сигурност не е бил желаният начин за край на сезона за Анди Мъри, но неговото представяне срещу Рафаел Надал показа, че британецът притежава неоспорим талант. Мъри се бори със световния номер едно 3 часа и 11 минути в спиращ дъха мач, след когото испанецът заяви, че е изиграл един от най-силните двубои в кариерата си.

 

23-годишният британец игра агресивно и смело, показа завиден кураж и на моменти изглеждаше така, сякаш той е номер 1 в света. В началото на третия сет Мъри имаше своя шанс да пробие и да поведе в резултата. Неуспехът в този момент е една от малкото критики, които можем да изкажем към него. Турнирът в Лондон бе огледало за сезона на Мъри - една последователна непоследователност, която той демонстрира през 2010 година.

 

Анди бе брилянтен срещу Робин Сьодерлинг на старта, след това се срина срещу Федерер, преди да дойде лесната победа над Давид Ферер. За мача с Надал пък каквото и да кажем ще бъде малко. "Точно това очаквах. В мачове като тези трябва да се бориш за всяка една точка. Никой не ти дава нищо даром", философски отсече Мъри.

 

"Останах много разочарован от начина, по който се представих срещу Федерер. Срещу Рафа видях точно това, което исках. Това е моята цел - да играя по този начин през 2011-та година. Мисля, че приключих сезона със страхотен двубой. Истината е, че трябва да продължавам да се развивам, защото само така ще мога да се конкурирам с двамата най-добри тенисисти. Иначе просто нямам шанс. Искам да печеля силни турнири, искам да печеля титли от Големия шлем, но за тази цел ще трябва да подобря играта си още".

 

Досега Мъри редовно бе критикуван, че когато дойдат големите срещи е прекалено пасивен. Мачът с Надал обаче показа шотландеца в друга светлина - той редуваше уинъри от всяка точка на корта и определено бе всичко друго, но не и пасивен. След мача Мъри бе нападнат, че в тайбрека е сгрешил няколко елементарни ретура, за да може да пласира по-дълбоко топката.

 

"Когато играеш срещу Рафа е много лесно отстрани някой да ти каже "Просто вкарай ретура в корта". Ако просто му върнеш топката е невъзможно след това да вземеш разиграването. Това не е начинът да победиш Надал. Трябва да направиш нещо много повече от това просто да върнеш топката в неговата част на корта", коментира Мъри.

 

Двубоят бе и много важен от гледна точка на взаимоотношенията между Мъри и публиката в Лондон. Ясно е, че шотландецът никога няма да получи подкрепата, която имаше към Тим Хенман преди години. Въпреки това обаче в събота публиката застана изцяло зад Мъри и се опита да помогне с каквото може.

 

"Подкрепата на хората в залата означава много за мен. В нито един момент не се почувствах под напрежение. Тълпата бе зад мен през цялото време - когато изоставах в резултата и когато печелих важни геймове", призна световният номер 5.


Мъри и Надал винаги са показвали огромен респект един към друг, което не може да бъде казано със същата сила за двубоите на Мъри с Федерер. Именно затова топлите думи на Рафа след двубоя не изненадаха никого.

 

"Щастлив съм, че победих голям шампион като Анди. Той показа невероятен тенис. Не знам какво да кажа повече за него - той притежава огромен талaнт и може да прави всичко на корта. На моменти сервисите му бяха невъзможни за връщане. Играта му в защита е страхотна. Освен това Анди удря топката по-рано от всички други тенисисти в света. Дори и да бях загубил в никакъв случай нямаше да бъда разочарован, защото направих страхотен мач. Ако Мъри продължава да играе по този начин е извън съмнение, че ще спечели много титли", сподели Надал.


Елинор Крукс, PA Sport




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини