Федерер: Повече от "специално" е да бия Надал



29-11-2010 04:32 | Николай Драгиев

Роджър Федерер определи като "невероятно" да спечели петата си титла от заключителния Мастърс къп на осемте най-добри. Според него "още по-специално" е да го стори срещу Рафаел Надал.

Швейцарецът надигра своя голям опонент с 6:3, 3:6, 6:1 пред 17,500 души в Лондон.

"Фантастично е. Възхитен съм от начина, по който играх през цялата седмица. Още по-впечатляващо е, че печеля този турнир на трето различно място. Първо бе в Хюстън, след това Шанхай, а сега и тук в Лондон," сподели Федерер.

"Радвам се, че успях да завърша сезона подобаващо. Успях да запазя най-доброто от играта си до самия край. Да победя Надал по този начин е наистина "специално", на фона на сезона, който той има," допълни бившият номер 1.

Федерер призна, че и условията на корта са били в негова полза. "От малък тренирам при такива условия и това разбира се бе добре за мен. От първата до последната точка имах свой план, който работеше много добре. Независимо че загубих втория сет, аз знаех, че съм на прав път. Не мога да си представя да играя още по-добре. Нивото бе наистина високо."

След слабите изяви на Федерер на клей и на Уимбълдън, швейцарецът намери своята форма заедно с треньорския си тандем Северин Люти и новото попълнение Пол Анакон. Това ясно се видя на турнирите в Стокхолм, Базел и Париж.

"Имах нужда да възстановя своята увереност, а това става само с победи. След разочарованията на клей, в Хале и Уимбълдън имах нужда да печеля турнири. Сезонът на твърди кортове дойде точно на време и аз започнах да се движа по-добре, да се чувствам отлично психически и физически," коментира Федерер.

Той похвали и треньорския си екип: "Очевидно Пол ми помогна в това отношение. Северин също. Много съм доволен от моя тим. Те очевидно свършиха отлична работа."

Швейцарецът за пореден път отрече възможността в обозримо бъдеще да спира с тениса. "Това няма да се случи докато съм здрав, мотивиран и психически свеж, а аз определено се чувствам така. Наслаждавам се на това да пътувам по света, да предизвиквам себе си с нови цели. Кариерата ми е страхотна и нямам никакви намерения да спирам, напускам или каквото и да е било. Мога да продължа в този стил," закани се още той.


"Разбира се не очаквайте от мен да играя по 16-17 финала, както направих през 2005 г. Това просто не е реалистично. Двамата с Рафа определено не играем просто, за да бием останалите момчета, а и заради историята. Това е чудесно. Не мисля, че той ще е наранен от тази загуба, тъй като сезонът му бе великолепен," допълни Федерер.

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини