Федерер: Парите няма да решат проблемите със залагането



18-01-2016 14:27 | Tennis24.bg

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер отговори изчерпателно на журналистическите въпроси след победата си над Николоз Басилашвили в първия кръг на Откритото първенство на Австралия.

 

Как се чувстваш?


Роджър Федерер: Добре, а вие?(усмихва се)


Получи се добър мач. Наистина съм доволен как успях да играя. Определено самочувствието ми се повиши, защото, както знаете, така и не успях да се разгърна от началото на годината. Имам предвид – изиграх няколко прилични мача в Брисбън, но знам, че не бях на 100%.


Но за този мач успях да се фокусирам – върху играта си, върху тактиката. Беше приятно.


Сигурно си чул обвиненията за уговорени мачове и симулативна игра в тениса. Всичко това се случвало докато беше председател на Съвета на играчите. Какво е мнението ти?

 
Роджър Федерер: Честно да си кажа Не знам доколко нови доказателства и случаи са излезли. Чух, че някои по-стари случаи са били посочени. Тези истории вече бяха проверени. Трябва да гледаме на това много сериозно, както направихме и преди. Сега, когато имаме и организацията Integrity Unit, има още по-голям интерес към истории като тази.


Не знам обаче, доколко разгласените случаи са нови. Просто е наистина важно всички власти и замесените хора да приемат случая много сериозно и да се замислят, че играчите са знаели за това. Смятам че се вдига много шум за тези неща и това е добре.


Мисля, че сме обсъждали тази тема и докато бях председател на Съвета на играчите. Не бях чувал за подобно нещо, докато на една среща някой не се появи при мен и ми разказа. Бях стъписан. Нямах дори идея за нещо такова. Не се зарадвах като разбрах. Не бях и проучван.


Но няма значение – така или иначе, аз не съм участвал в това. Всичко това ми се струва малко пресилено. Очевидно от няколко години знаем и гледаме много сериозно на такива неща. Трябва да направим всичко възможно, за да запазим спорта чист. За мен това е от жизненоважно значение.


Отдавна казваш, че не е направено достатъчно и за антидопинговите мерки. Мислите ли, че вече се прави повече – отделени са повече ресурси и хора?


Роджър Федерер: Не знам. Но винаги има какво още да се направи. Както и аз – винаги мога да тренирам повече. Така че, истории като тази, би трябвало да са като червена лампичка. Най-млакото се надявам, че има повече финансиране за борбата със залаганията, с допинга. Да, абсолютно съм убеден, че трябва да бъдем максимално агресивни в тези две насоки.

 

Винаги си настоявал да се изравни отношението към тениса с това – към другите спортове. как тенисът може да поиска от играчите да не се занимават със залагане и въпреки това да приемат спонсорство след спонсорство и да рекламират букмейкърски къщи?


Роджър Федерер: Да. Ами не знам. По някакъв начин нещата са свързнаи. Но от друга страна – не са. Зависи наистина от гледната ти точка.


Залагането е навсякъде в спорта. Играчите просто трябва да разберат, че играта на терена е интересна извън залозите. Винаги съм казвал, че не виждам смисъл някой да дойде да гледа някой мач, ако знае изхода от него. И докато никой не знае крайния изгод, всички ще са доволни – и играчите, и феновете. Иначе няма смисъл да си на корта.


Затова е важно да запазим спорта чист. Тъй като имаме доста спонсори, душещи наоколо, предполагам, че става дума за големи пари. Може би, това пък да е полезно, кой знае? Не знам. Това е въпрос към хората с костюмите, а не към тези в спортните екипи.


Ако някой ти каже, че му е предложено да урежда мач, би ли казал на властите веднага?

 
Роджър Федерер: Да. Предполагам, че бих. Важно е как са се добрали до този човек. Той трябва да почувства подкрепата на хората от тениса, на управляващите, за да може да отиде и да говори с тях. Неудобно е , не е забавно. Да не става: „О, те дойдоха, говорихме, яко е. А и никой не говори за това.


Мисля, че наистина е важно да получиш подкрепа и съвет как да се справиш с това. Така че, да, бих окуражил този човек да каже нещо, или самият аз бих го направил. Или пък бихме го направили заедно. Бих подкрепил човек в тази ситуация, защото знам колко неприятна би могла да бъде.

 

В АТП има ли някой, който да работи с младите и не толкова младите играчи, да им дава съвети в тази насока?


Роджър Федерер: Имаме АТП университета, в който ходя. Занятията са тридневни. Наскоро имахме такъв в Монако, а знам, че до края на годината е плануван още веднъж. По едно време бяха спрели. Раздаваха СD-та, в които обясняваха всичко – как да се справяш с пресата, как да се справяш финансово, за фитнеса, за турнирите. Обясняват всичко. Има и част за допинга. По този начин обучават младите.


Сигурен съм, че уреждането на мачове също е приоритет на такива срещи. Всички момчета, които идват, не знам точно на каква възраст са, тъкмо са пробили в Топ 100 или са някъде там. Те са поканени да дойдат. Трябва да си там в края на годината. Но моето СD свърши в някое чекмедже у нас. Затова в АТП гледат сериозно на тези срещи.


Признавам си, че и за мен беше полезно да съм там. В началото не исках, но се сприятелих с много хора. Почувствах се подкрепен от АТП. Научих някои неща. За мен беше полезно да чуя за пресата, как да гледам на журналистите като на медиатор към феновете, а не като към някакви злодеи. Научих доста. Надявам се и другите да са.


Но ако си извън Топ 100 или Топ 150 е трудно да останеш в тениса без други източници на средства. Може би затова се случват такива неща, макар че не искаме да си го признаем. Не мислиш ли, че проблемът ще се реши ако има повече пари за тези извън Топ 100? Мачове се уреждат на Challenger турнири и по-маргинални състезания.


Роджър Федерер: Не съм съгласен. Мисля, че не разбираш. Няма значение колко много пари наливаш в системата, винаги ще има хора, които ще се свързват с играчите във всеки спорт. Става дума за още пари. Може би няма да се случва на Challenger турнири, но ще се случва на Фючърси. Дали ще спре, ако предложиш на всеки играч по 1 милион долара? Нищо няма да се промени.


Пак ще търсят играчите. Затова мисля, че е грешно мнението, че парите ще решат проблема. Да, съгласен съм, че трябва да има повече пари в по-малките турнири. Но това няма да ни реши проблема. Защото проблемът е в мисленето на играчите.


Според докладите, някои подозрителни мачове са от Големия шлем. В синглите и двойките. Това е изненадващо, както и че се забъркват и шампиони от Големия шлем.


Роджър Федерер: Е, пак няма имена, дати. Така е лесно. Искам да чуя името си. Да чуя други имена. Тогава, с конкретна информация, ще можем да дебатираме. Дали е играчът, дали е някой от екипа му? Кой е бил? Кога е било? Кой турнир? Има много въпроси. Безсмислено е да отговарям сега. Би било чиста спекулация.


Това е много сериозен и важен проблем в спорта. До къде ще стигне? Колкото повече се задълбочава, толкова повече ще бъда изненадан. Не заради тези, които подтикват играчите да го правят, а за човечеството като цяло. Не ми харесват такива хора.


Какво ще кажеш за следващия си съперник?


Роджър Федерер: Обичам да правя това (усмихва се). Затова дойдох.


Честно да си кажа, мисля, че ще е трудно. Тренирах с Долгополов в паузата между сезоните в Дубай. Имахме страхотни сесии заедно и тази, и миналата година. Познавам го добре. Това ще е различно предизвикателство, в сравнение с това от първия кръг. Днес играх с неопитен играч, но все пак опасен и добър тенисист.
Но Долгополов е различен. На друго ниво. Бил е тук и преди. Добре подготвен е физически. Има силата, скоростта, интелигентността. Ще е голямо предизвикателство.
Любопитен съм дали ще играем през деня или вечерта, защото това е важно. условията са важно. Готов съм за здрав мач.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини