Въпрос на журналист вбеси Федерер след загубата от Ноле



28-01-2016 16:27 | Станко Димов

Пресконференция на Роджър Федерер след загубата на полуфиналите на Australian Open с 1:3 сета от Новак Джокович:

- Беше ли разочарован след третия сет, който ти взе, а играта трябваше да бъде спряна за пускането на покрива?
- Да, може би. Но ако трябва да бъда честен не мисля, че това беше нещо, което реши мача. Може би в този момент имаше импулс в играта ми. Но не мисля по този начин. Още преди двубоя знаехме, че е възможно да се случи подобно нещо.

- Играл си срещу него много пъти. Колко добър беше той в първите два сета днес?
- И преди съм виждал Новак да играе по подобен начин. Трудно е, когато той играе така от началото на срещата, защото определено трябва в някой момент да спреш да кървиш и да се върнеш в мача. Неговите ретури са много добри, като на Андре Агаси. Той може да вземе сет или два изключително бързо. Точно както се случи в първите два сета днес. Много е трудно да направиш нещо след подобни 45 минути, в които се е изиграл доста тенис. Трудно е да се върнеш, но аз намерих начин. Започнах да играя по-добре и се завърнах в мача. Като цяло обаче съм разочарован, че не успях да се представя по-добре.

- Преди днешния двубой се бяхте срещали 44 пъти, в които само веднъж Новак ти беше взимал сет с 6:1. Той наистина се представи великолепно, но може би ти беше далеч от най-добрата си игра в началото?
- Честно казано не ми пука дали губя сета с 6:7 или 1:6. Както и да загубиш не е приятно. Знам колко важен е първият сет, когато играеш срещу Новак, особено сега, когато той е №1 в света. Когато той набере инерция е трудно да бъде спрян. През цялата си кариера той се е представял много добре, когато поведе в резултата. Още повече сега, когато е много по-уверен в силите си. Щях да кажа и нещо друго, но не си спомням какво.

- Ти самият как видя мача?
- Разбира се, че исках да се представя добре. Разбира се, че имах игрови план. Разбира се, че имах идеи, които трябваше да реализирам. Може би част от моята игра в този момент не се получи, за разлика от неговата игра. Първият сет определено приключи много бързо.

- Знам, че е трудно да се израдваш сега, но тази точка в четвъртия сет, която спаси след невероятен лоб на Джокович, спаси и смаш. Определено беше запомняща се точка. Къде я нареждаш сред най-добрите ти изпълнения в кариерата?
- Някъде в Топ 100 (усмихва се). След това обаче загубих следващата точка злощастно и това ме свали на земята много бързо. Определено обаче точката беше много добра и получих много овации. Като цяло получих изключителна подкрепа, моментът беше супер. Пожелавах си само резултатът да е различен. Но, да, определено обичам да правя подобни точки.

- От много време говорим колко добър е ретурът на Джокович. Но тази вечер той показа и изключителен сервис. Мислиш ли, че се е подобрил в това отношение?
- Да, и преди съм казвал, че според мен той изчисти играта си много добре. Ако преди е имал колебания в някой аспект от играта си, сега не е така. Такъв е случаят и с неговия сервис. Преди той имаше проблем с двойни грешки, но сега сервира много по-добре. За мен това също е важно. Опитваш се да пласираш сервиса до линията или върху линията. И двамата го правим. Ние не сервираме с 225 или 235 км/ч, затова е важно ударът да е максимално точно пласиран. Мисля, че от няколко години насам Новак се справя много добре с началния си удар. Няма съмнения, че това много помогна на играта му.

- Много хора се чудят дали можеш да го победиш отново в турнир от Големия шлем. Какво ти дава увереност, че ще можеш, ако се срещнеш с него в мач от Шлема в следващата година-две?
- Имам самочувствие, както знаете. Това не е нещо, което изчезва бързо. Знам, че няма да бъде лесно, никога не е било лесно. Не знам. 3 сета или 5 сета – аз мога да тичам в продължение на 4 или 5 часа, така че това не е проблем. Така че от тази гледна точка аз не се притеснявам да влизам в дълги разигравания. Знам, че вие журналистите виждате нещата по друг начин. Казвам го, защото вие ме мислите за стар, но за мен това не е проблем. Не се страхувам да се изправя срещу когото и да е в тура, дори да е в най-добрата си форма. Разбира се, че загубата е разочароваща, но в момента аз стигам напред в турнирите от Шлема. Представям се добре. Имах тежък жребий и съм доволен от представянето ми от началото на сезона. Новак в момента е отправна точка за всички. Той е единственият тенисист, който в състояние да ме спре, както и Стан, ако е под пара, както беше в Париж. Иска ми се да бях играл малко по-добре, тогава кой знае какво щеше да се случи. Днес Новак беше много, много добър. Няма съмнения в това.

- Ти доминира много през 2004, 2005, 2006, 2007 и т.нат., но след това нямаше друг на голямата сцена освен Федерер и Надал, в следващите години не виждахме Голямата четворка. Смяташ ли, че Джокович ще бъде също толкова доминиращ или дори повече, че няма да има достойни съперници в следващите години?
- Трябва да бъдете много внимателен как задавате въпроса си. Не трябва да сте груб с другите тенисисти, защото ще се срещнете с тях. Аз не трябва да ги виждам, но вие трябва. Аз не им задавам глупави въпроси. Мисля, че в тура има много добри тенисисти. Трудно е да се запази високо ниво през цялото време. Това, което прави Джокович е невероятно. Аз също съм много доволен от начина, по който успях да развия играта си. По-добър ли е от мен или не? Не знам. Мисля, че ние двамата, както и Рафа, Анди, вие ги избройте, Стан...всички ние сме щастливи с кариерите си. Разбира се, че вие може да спорите по темата. Всеки един от нас полага максимални усилия, дава най-доброто от себе си. Мисля, че всеки един от нас ще се оттегли доволен от това, което е постигнал по пътя си.

- Колко много ти помогна публиката днес?
- Определено тя имаше важна роля, няма съмнения. Винаги съм го казвал, особено в крайната фаза на турнира. Много съм благодарен на публиката. Това е една от причините да продължавам да играя. Прекарвам много часове на тренировъчния корт точно за моменти като този – когато публиката те подкрепя и иска да те види и в следващия кръг. Надявах се да изиграя още един мач тук, но това няма да се случи за жалост. Определено искам да се върна тук следващата година, да изживея емоцията отново. Очаквам с нетърпение следващия турнир. Всичко е по-лесно, когато имаш такава публика зад себе си. Аз го усетих тази вечер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини