Пиронкова за каузата да помагаш, тениса и живота извън корта31-01-2016 18:13 | Tennis24.bg

Цветана Пиронкова говори за различни теми в интервю за предаването "Код Спорт" по TV+. Най-добрата ни тенисистка участва в благотворително мероприятие, чиято цел е да помогне на деца, които искат да се занимават с тенис, но нямат финансова възможност.

ЗА КАУЗАТА ДА ПОМАГАШ
"Основната причина, поради която се включвам е, че това е една много добра кауза, положителна. Благотворителна кауза в помощ на талантливите деца в моя роден град Пловдив. Целта е да се помогне на такива деца, на които страстта им е тенисът, които имат желание за развитие, а нямат възможността за това. Затова участвам тук, за да мога да им помогна, дори и да е с нещо малко, все пак да е някаква помощ. В повечето случаи те имат нужда от съвсем обикновени неща - от екипировка, от маратонки, екипи, ракети, топки за тренировка, самолетни билети за даден турнир."

ЗА АНГАЖИМЕНТИТЕ ИЗВЪН КОРТА
"Разбира се, че се вълнувам, няма как при срещата с толкова много хора. В крайна сметка мисля, че имам някакъв тренинг. Макар че на корта при всеки мач, когато излизам, все още се чувствам нервна, всичко е в границите на допустимото. Всичко е наред."

ЗА КОНЦЕНТРАЦИЯТА ПРЕДИ МАЧ
"Някакви специални ритуали нямам. За всеки спортист е много важна загрявката преди самия мач. Всички го правим, няма как да минем без това. И отделно, разбира се, подкрепата на моя екип е важна. Тя ме предразполага и ме подготвя най-добре за съответния мач."

ЗА ПОДГОТОВКАТА
"В интерес на истината, наблегнах на доста неща. Разбира се, всеки спортист никога не се чувства перфектен. Винаги иска да направи нещо повече, за да бъде по-добър. И при мен е така. Работя общо взето върху всички компоненти в играта си, във физическата си подготовка. Забелязвам напредък в това, върху което работя, но искам още. Не съм напълно доволна, а и фактът, че и резултатите в последните турнири не са задоволителни за мен, ме кара да работя още по-усърдно."

ЗА ЦЕЛИТЕ ПРЕЗ НОВИЯ СЕЗОН
"Достигането на определено ниво на игра винаги е на първо място. Разбира се, представянията на турнирите също са важни, защото когато се представяш добре и твоята увереност расте, което за един тенисист е много-много важно, тъй като нашата игра е в доста голяма степен психика. А когато нямаш толкова добри резултати, съответно започват някакви съмнения да се прокарват, не особено приятни. Но това е положението, затова сме професионалисти, за да превъзмогваме и по-трудните моменти. Моят опит показва, че след такива моменти, винаги идват по-хубави."

ЗА ПРОГРАМАТА ЗА НОВИЯ СЕЗОН
"Програмата ми е ясна. Не се различава много от тази през предишната година. Участвам на най-големите турнири, играя срещу най-силните съперници и това е нещо, което ми харесва. Там искам да съм - на централните кортове срещу най-добрите състезатели и се радвам, че вече десет години наистина съм там и го правя. Всички обичаме да сме пред публиката, да бъдем аплодирани от хубавите точки, разигравания, постижения. От друга страна, пак трябва да има някакъв баланс, защото трябва да запазим концентрация, да мислим главно за играта и да се абстрахираме от различни шумове, движения и т.н. В общи линии тези неща разсейват.".

КАКВО ПРАВИ ЦВЕТИ В СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ?
"Когато не съм на турнир, обикновено тренирам, така че денят ми отново е подчинен главно на тениса, тренирам по два пъти на ден. Когато приключа с тренировките, обичам да правя съвсем нормалните неща - да излизам с приятели, да гледам хубави филми, обичам и да готвя, да правя интересни неща в кухнята."

ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА В ЖЕНСКИЯ ТЕНИС
"Aggressive, aggressive - това се чува от треньорите постоянно. Много агресивно играят младите състезателки, с много силни удари, с къси разигравания. Общо взето това се търси."

ЗА ЖЕЛАНИЯТА ЗА 2016 г.
"Здраве, най-вече - за мен, за близките ми, за всички наоколо. И разбира се професионалните успехи биха ме направили щастлива."

_____
 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Други новини