Тони Надал: Ако не бях чичо на Рафа, отдавна да ме е сменил



17-02-2016 12:16 | Tennis24.bg

Треньорът на Рафаел Надал Тони Надал призна, че ако не са били роднинските му връзки с възпитаника му, отдавна е щял да бъде сменен. Както е известно, Тони Надал е чичо на Рафа и се занимава с подготовката му от началото на кариерата на бившия номер едно в света.

„Имам късмет, че съм му чичо. При това положение една смяна на треньора е много по-трудна. Ако не бяхме роднини отдавна щеше да ме е сменил. Не успях да извлека най-добрто от него. Всъщност той сам прави това. В тениса играчът е този, който прави треньора“, каза Тони Надал, който съвместява длъжността си с Франсиско Роиг на турнирите на Рафа.

Именно Тони Надал е човекът, който решава да се посвети на кариерата на племеника си, когато Рафаел е само на 12. Той насочва възпитаника си и го кара да се отдаде на тениса, макар че малкият предпочитал много повече футбола. И в момента Рафа е един от най-големите фенове на Реал (Мадрид).

Тони Надал призна, че много иска да види Рафа да владее форхенда си така, както го прави Роджър Федерер. „Искам Рафа да играе така от форхенд. Правил го е, когато беше малък. Но когато стана професионалист, Рафаел започна да закъснява в атакуването на топката и да оставя ръката си назад при форхенд. Без съмнение предпочитам да има форхенда на Федерер“, анализира треньорът.

Работата е най-важната част от успеха, настоява Тони Надал. „Треньорът учи възпитаника си да има воля, така, както го учи да играе на форхенд. Мисля, че най-важното нещо в живота е волята. Винаги съм бил треньор, който се безпокои повече за характера и манталитета на възпитаника си, отколкото за техническата част на играта. В живота най-важно е именно характерът. Как удряш топката в един или друг момент на корта няма значение за живота ти. Но волята, усилията и желанието да станеш добър в това, което правиш, са много важни“, каза още Тони Надал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини