Маркос Багдатис записа рекорд за Купа Дейвис



04-03-2016 08:29 | Tennis24.bg

Маркос Бгдатис записва името си в историята на световното отборно пъренство Купа „Дейвис“. Вчера, в естонската столица Талин, кипърецът подобри рекорда на Бьорн Борг за най-много поредни победи на сингъл. Той постигна 34-ия си успех срещу Жан-Батист Пус-Готие от Андора, а Кипър се наложи с 3-0.

Победите на Багдатис за националния отбор започнаха в далечната 2003 г. няколко дни преди да навърши 18 години. Някои скептици поставят сянка на съмнение върху тях, тъй като с Кипър Маркос играе само в Група II и III, което означава, че има по-слаби съперници, но въпреки това успехите му си остават валидни. Две от победите му пък дойдоха в България, пре 2011 г., когато победи Димитър Кутровски и Цветан Михов.


Пътят на Багдатис в турнира за Купа „Дейвис“ започна в Джурмала, Латвия, срещу представителя на домакините Никита Свацко. Още тогава той не губи мч, а след това води Кипър до успех в 25 мача срещу 17 държави: Латвия, Азърбайджан, Литва, Естония, Андора, Турция, Тунис, Ирландия, Армения, България, Египет, Финландия, Словения, Португалия, МАроко, Бенин и Исландия. Той среща в тези мачове едва няколко играчи от Топ 100, което прави успеха му лесен, особено като се има предвид, че Багдатис е финалист от Откритото първенство на Австралия. Тогава стига и до 8-мо място в света. 30-годишният кипърец днес е номер 39 в световната ранглиста и има 4 титли.


Най-трудният му мач за Кипър е срещу ирландеца Лук Сьоренсен в Никозия през юли 2009 г. Двамата играят четири часа и 8 минути, за да се стигне до победата на домакина с 6:7(5), 6:4, 3:6, 7:5, 6:4. Тежък е и мачът му с Кутровски – 6:3, 3:6, 7:6 (3), 7:5.


В Талин Багдатис отново записа две по победи и вече е с 34 поредни успеха на снгъл. Рекорда се държеше от Борг с 33, следва Борис Бекер с 22 успеха, колкото има и още един действащ играч – Рафаел Надал. С по 19 победи са Анди Мъри и Марсело Риос.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини