Националите в позната ситуация



07-03-2016 09:07 | Любомир Тодоров

Загубата от Турция в Анкара с 2-3 изпрати националния отбор на България по тенис за Купа "Дейвис" на бараж за оставане във втора група на Евро-африканската зона срещу Тунис.

Ако погледнем представянето на тима с капитан Тодор Енев миналата година, трябва да го наречем отстъпление. Защото през 2015-а националите стигнаха до плейоф за изкачване в по-горната група, а сега ще се борят да не изпаднат в третото ниво.

Но реално в последните години българите са по-често в ситуацията да играят за оставане във втората група. От 2011 година за четвърти път са на такъв бараж. И по-скоро двубоят срещу Унгария в София беше изключение, а не тенденция.

През въпросната 2011-а тенисистите загубиха от Кипър с 2-3 в зала "София" през юли и цопнаха в блатото на трета група. Следващата година бяхме домакини на двубоите от нея и отборът, подкрепен от Григор Димитров, се завърна в по-горното ниво след 3-0 в полуфинала срещу Македония.

През 2013-а България загуби от Финландия като домакин и трябваше да играе плейоф срещу Естония за оставане във втора група. Мачът в Пловдив се разви благоприятно и мястото беше запазено след 3-0.

Сценарият се повтори и на следващия сезон на Купа "Дейвис". Загуба от финландците, но като гости и спасяване в Атина срещу Гърция с 4-1.
Григор Димитров

Така че нищо ново за националния отбор. Двубоят в Тунис през юли е важен. Домакините разполагат с достигалия до №65 в света Малек Джазири и специалистът на двойки Анис Гобел, който спечели няколко титли с нашия Васко Младенов в турнири на ITF. В нашия състав няма тенисист от Топ 300, което е проблем.

Енев заяви, че отново ще изпрати покана на Григор Димитров. Ако той откликне, българският отбор се превръща във фаворит в срещата. Трябва да отбележим обаче, че в предишните три плейофа за оставане Димитров участва само веднъж - в Атина.

Отборът очевидно трябва да се научи да играе без Григор и да разчита на собствените си сили. Дебютантът Александър Лазаров ще натрупа самочувствие покрай Димитър Кузманов и Александър Лазов, Васко Младенов също пасна добре на състава.

В Купа "Дейвис" ранглистата не играе, както е известно. В тези мачове куража и раздаването са носили огромни изненади от страна на играчи с ниско класиране срещу фаворитите. Дори и вчера босненецът Мирза Башич (№133 в света) спаси няколко мачбола срещу Малек Джазири в мача в Зеница, които биха довели до общ резултат 2-2, и спечели в маратонски тайбрек с 16:14, а после взе и петия сет, за да изпрати Тунис срещу нас, а своята родина на четвъртфинал срещу Турция.

До юли има време и дано след мача в Африка България да остане в групата, защото иначе догодина ще играе незнайно къде с отбори като Зимбабве, Андора, Лихтенщайн, Малта, Македония, Черна гора, Армения, Сан Марино и т.н.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини